”Så länge människor rör sig åt båda håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att man gör en omfördelning av vaccindoser mellan regionerna”, säger Emma Spak, chef för SKR:s vårdsektion.
”Så länge människor rör sig åt båda håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att man gör en omfördelning av vaccindoser mellan regionerna”, säger Emma Spak, chef för SKR:s vårdsektion. Bild: Johan Nilsson/TT och Sveriges Kommuner och Regioner

Vaccinturismen i Halland blir en nationell fråga

Att allt fler icke-hallänningar bokar tid för covidvaccination i Halland upplevs som ett akut problem av Region Halland. Men en rundringning till grannlänen visar att även tusentals hallänningar valt att vaccinera sig i andra län. Sveriges kommuner och regioner, SKR, lovar oavsett att nu ta tag i frågan.

ANNONS
|

– Vi kommer att följa detta noga och har bett att få siffror på nettoflöden mellan olika regioner. Så länge människor rör sig åt båda håll så är det kanske inget problem, men blir det ett stort inflöde i en viss region så är det viktigt att det görs en omfördelning av vaccindoser mellan regionerna. Det för vi nu en konstruktiv dialog med Folkhälsomyndigheten om och det berör alla regioner, säger Emma Spak, chef för SKR:s vårdsektion.

Som HP tidigare berättat så har antalet utomläningar som bokar vaccintid i Halland fullkomligt exploderat. För en vecka sedan var mindre än fyra procent av de som vaccinerats i Halland folkbokförda i ett annat län. Nu uppges var fjärde halländsk vaccintid bokas av en icke-hallänning och i Kungsbacka är andelen uppe i hela 50 procent.

ANNONS

Förklaringen tros vara att Halland kommit längre i sin covidvaccination och öppnat upp bokningen för 65-70-åringar tidigare än grannlänen. Av 8 300 bokningar står Västra götalänningar för 7 200 och skåningar för 800.

”Det är helt oacceptabelt att hallänningarna nu riskerar att få en försenad insats bara för att vi ligger bra till med vår vaccination”, förklarade regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i gårdagens tidning och vädjade om att fler skulle ta sitt ansvar och vänta på en vaccinationstid i sin egen region.

Västra Götaland vaccinerar hallänningar

Men hur beter sig då hallänningarna själva? I Västra Götaland förklarar Gabriel Holmqvist på regionens presstjänst att deras bokningssystem inte visar var personen hör hemma förrän vaccinationen är genomförd. Fram till den 1 april har dock 1 500 doser getts till hallänningar.

Även Region Skåne uppger att man vaccinerar en hel del icke-skåningar, men att hallänningarna inte upplevs som det stora problemet. Hittills ska 407 doser ha getts till hallänningar och då främst laholmare.

Emma Spak på SKR påpekar att covidvaccinationen än så länge riktat sig till åldersgrupper som inte är så benägna att röra på sig.

– När vi kommer längre ner i åldrarna och vaccinerar personer som kanske jobbar eller har sommarhus i en annan region så behöver vi hålla koll på nettoflödet mellan olika regioner. Och blir det extra stort tryck på vissa vårdcentraler i gränstrakter så kan man behöva titta på fördelningen av vaccindoser inom en region, men självklart också fördelningen till hela regionen.

ANNONS

Går inte att kringgå lagen

Mikaela Waltersson (M) berättade i gårdagens tidning att Region Halland är frestat att stänga ner tidbokningen för icke-hallänningar, men att man då skulle bryta mot hälso- och sjukvårdslagen, något man inte vill göra. Emma Spak resonerar på samma sätt.

– Vi ser inte att det finns en öppning för att kringgå lagen. Enligt den så får alla söka öppenvård var som helst i landet och vaccination betraktas som öppenvård. Problemet är att Folkhälsomyndighetens fördelning av vaccindoser enbart baseras på antal invånare och andel äldre och det kan behöva göras en omfördelning, säger hon.

Har vädjat till svenskarna

Emma Spak säger också att både SKR och Folkhälsomyndigheten har försökt vädja till svenskarna om att i första hand vaccinera sig där man är bosatt och undvika att ta första och andra dosen på olika platser. Detta för att underlätta vårdens planering och säkerställa att rätt vaccin finns på plats till den andra dosen.

– Vi för nu en diskussion med Folkhälsomyndigheten kring allt detta. I ett nationellt perspektiv så vill vi ju att så många som möjligt blir vaccinerade så fort som möjligt, men det är också viktigt att en region inte halkar efter i vaccineringen av sina egna invånare när man får ett stort inflöde från andra län.

ANNONS

Fakta: Vaccinationer i Halland

Till och med tisdagen den 13 april hade det getts 96 213 doser covidvaccin i Halland, varav cirka 67 000 fått en första dos och drygt 27 000 även en andra.

Flest vaccinerade återfinns nu i åldersgruppen 70-79 år, där nästan 30 000 fått en första dos vaccin och cirka 5 000 även en andra.

Totalt har nu en femtedel av alla hallänningar över 18 år (21,6 procent) fått sin första dos och var tionde (10,4 procent) också den andra. Störst andel vaccinerade med en första dos finns just nu i Laholm – 26,2 procent.

I riket som helhet har i snitt 18,6 procent av befolkningen fått sin första dos och 7,7 även en andra. I Västra Götaland har 16,2 procent hunnit få en första dos vaccin och 6,9 procent en andra dos.

ANNONS