Redan under julhelgen kommer vaccineringen att starta i Halland och från vecka två hoppas regionen kunna inleda massvaccinering av riskgrupper och vårdpersonal.
Redan under julhelgen kommer vaccineringen att starta i Halland och från vecka två hoppas regionen kunna inleda massvaccinering av riskgrupper och vårdpersonal. Bild: Claudio Bresciani/TT

Vaccineringen i Halland startar på söndag

På lördag kommer de första godkända vaccinationsdoserna till Sverige. Av dessa ska 200 doser till Halland. Redan dagen efter kommer vaccineringen att sätta igång.

ANNONS
|

På ett extrainsatt möte under måndagskvällen gav EU-kommissionen klartecken för det första vaccinet mot covid-19 på den europeiska marknaden.

På lördag kommer den första leveransen med 9750 doser till Sverige. Av dessa har Region Halland blivit tilldelad 200 doser. Redan under söndagen den 27 december kommer regionen att inleda vaccinationen i länet.

– De första 200 doserna kommer att ges till ett särskilt boende i Halland. Vilket det blir har vi ännu inte fått ett helt definitivt besked om men det lutar åt att det blir ett boende i Halmstadsområdet, säger Johanna Wiechel-Steier kommunikationsdirektör på Region Halland.

I början av nästa år kommer Sverige att få ungefär 80 000 doser i veckan levererade. Perioden fram tills dess satsar nu Region Halland på utbildning och samverkan med de halländska kommunerna för att vara redo att sätta igång med massvaccination av riskgrupper och vårdpersonal i länet.

ANNONS

– Från och med vecka två hoppas vi kunna öka vaccinationstakten för att sedan genomföra snabba och säkra vaccineringar under hela våren, säger Johanna Wiechel-Steier.

Region Halland har som mål att alla i riskgrupp samt vårdpersonal ska ha fått de två doser som behövs för att uppnå immunitet innan sommaren.

ANNONS