Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det är möjligt att allmänheten är nöjd så länge man får sitt vaccin, men det handlar inte bara om att kunna sticka”, säger Margot Kamruddin, ordförande i Vårdförbundet Halland, som hoppas att Region Halland inte kommer att låta undersköterskor vaccinera. Bild: Privat och Johan Nilsson/TT
”Det är möjligt att allmänheten är nöjd så länge man får sitt vaccin, men det handlar inte bara om att kunna sticka”, säger Margot Kamruddin, ordförande i Vårdförbundet Halland, som hoppas att Region Halland inte kommer att låta undersköterskor vaccinera. Bild: Privat och Johan Nilsson/TT

Vaccinerarande undersköterskor vållar debatt

I brist på sjuksköterskor kommer flera regioner låta undersköterskor vaccinera mot covid-19.
– Det är inte patientsäkert, säger Margot Kamruddin, ordförande i Vårdförbundet Halland, och hoppas att det inte ska bli aktuellt i Halland.

Flera regioner är nu redo att dra i gång den sista fasen i covidvaccinationen, den som omfattar alla 18-59 år som inte redan vaccinerats. Eftersom vaccinet injiceras i en muskel är det bara sjuksköterskor och läkare som har rätt att ge sprutan, men det finns vissa möjligheter att delegera till någon som bedöms kunna det.

En kartläggning, som Ekot gjort, visar att flera regioner kommer låta undersköterskor hjälpa till med vaccinationen, eftersom man inte har tillräckligt många sjuksköterskor. Region Dalarna, Norrbotten och Gävleborg uppges redan ha gett klartecken, Region Västmanland tittar på möjligheten och i Västra Götalandsregionen och Region Skåne är det upp till varje verksamhetschef att bestämma.

Kan behövas i Halland

Enligt Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier är det enbart sjuksköterskor som vaccinerar i Halland idag, men hon säger samtidigt att ”det inte har tagits beslut om att inte nyttja undersköterskor för vaccination om det skulle behövas framöver”.

Vårdförbundets Margot Kamruddin tycker inte det är lämpligt att delegera covidvaccinationen till undersköterskor och förklarar varför:

– Det är möjligt att allmänheten är nöjd så länge man får sitt vaccin, men det handlar inte bara om att kunna sticka. Man måste kunna göra en medicinsk bedömning av patienten, förmedla kunskap på ett tryggt och säkert sätt och hantera eventuella biverkningar. Och en undersköterska har inte utbildning för att ge en intermuskulär injektion och det kräver både teori och praktik.

Semestrar kan ställa till

Hon berättar att de halländska kommunerna lyft frågan om att använda undersköterskor i början av vaccinationen, men att den inte diskuterats med Region Halland.

– Jag upplever att det finns en bra planering för vaccinationen, men det är möjligt att det kan bli problem om den sista fasen krockar med semestrarna. Samtidigt har jag uppfattat det som att det är många sjuksköterskor som är intresserade av att hjälpa till, bland annat pensionerade distriktssköterskor, säger Margot Kamruddin och tillägger:

– Skulle det bli aktuellt att använda undersköterskor så kommer vi att hänvisa till Socialstyrelsens grundkrav. Det är inte patientsäkert att delegera vaccination.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här