Vaccinbokningen planeras att återupptas nästa vecka

När bokningen för vaccination av de som ingår i fas 2 öppnas upp igen kommer färre personer åt gången kunna logga in för att boka. Hallänningar över 70 år kommer delas in i mindre grupper för att undvika att systemet överbelastas på nytt. Förhoppningen är att bokningen kan öppna i början av nästa vecka.

ANNONS
|

När Region Halland började ta emot vaccinationsbokningar för personer över 70 år överbelastades bokningssystemet när för många loggade in samtidigt. Att bokningen varit pausad sedan dess beror på att regionen fick besked om minskade leveranser av vaccindoser. Att användningen av Astra Zenecas vaccin tillfälligt stoppats har inneburit ytterligare problem.

Efter arbete med att stärka upp bokningssystemet och boka om vaccinationstider för de som blivit inbokade med Astra Zenecas vaccin är Region Halland snart redo att börja ta emot bokningar igen.

– Vi planerar att öppna upp bokningen i början på nästa vecka. Vi kommer gå ut med mer information inom kort så fort det är klart med datum och åldersgrupperna, säger Karin Hesselgard som är chef för närsjukvården i Halland.

ANNONS

LÄS MER:Bakslaget: regionen stänger all vaccinbokning

LÄS MER:Regionen planerar om inför nästa bokningstillfälle

Färre kan boka åt gången

Till skillnad från förra bokningstillfället kommer inte alla över 70 år kunna logga in för att boka när systemet öppnas. För att förhindra att bokningssystemet överbelastas igen kommer hallänningarna delas in i mindre grupper baserat på ålder. Vilka som ingår i respektive grupp kommer regionen meddela inom kort.

– Såklart kommer fortfarande äldst först. Vi släpper på ålderskullarna successivt efter hand som tiderna bokas upp. Vi kommer informera väldigt nogsamt både på regionhalland.se och 1177.se och gå ut med kontinuerliga annonser för att det ska bli tydligt om vilka som kan boka när. Det blir betydligt färre personer i taget som släpps på för att man inte ska känna stress, det kommer finnas tider till alla, säger Karin Hesselgard.

Eftersom det nu krävs bank-id för att logga in kommer bara de som ingår i rätt åldersgrupp att kunna boka. Det kommer fortfarande gå att boka tid över telefon och då kommer det ställas kontrollfrågor för att säkerställa att ingen försöka smita före i kön.

LÄS MER:Obehöriga bokar vårdpersonalens vaccintider

Vaccinationer pågår

Den senaste veckan har en del hallänningar behövt boka om sina vaccinationstider då vaccinet från Astra Zeneca inte används just nu på inrådan av Folkhälsomyndigheten. Det har i sin tur påverkat vaccinationstempot negativt då Astra Zeneca varit den leverantören som kunnat leverera störst mängd vaccin.

ANNONS

– Det har ställt till det mycket. När Folkhälsomyndigheten bestämde att pausa innebar det att vi behövt boka om de som var inbokade förra och denna veckan till ett annat vaccin. Det har tagit tid att ringa upp alla personer som ska få en ny tid, alla är inte lätta att få tag på.

Däremot pågår fortfarande vaccinationer av de prioriterade grupperna med vaccin från Pfizer och Moderna.

– Hur mycket leveranser vi får varierar väldigt mycket, vår aktivitet beror på leveransen av doser till vårdcentralerna som inte är statisk. Vecka 12 är det knappt 8 500 doser, vecka 13 är det bara 3 700 doser och till veckan efter har vi fått besked om 11 500 doser. Vi vaccinerar med allt vi får in och har tider utefter det.

LÄS MER:Fler vaccinationer bokas om i Halland

Minskade leveranser av vaccindoser och stoppet av Astra Zenecas vaccin innebär också att regionens vaccinationsplan kommer förändras. Enligt den nuvarande planeringen ska fas 3 inledas under vecka 16 och fas 4 under vecka 18, något som nu kan bli svårt att hålla.

– Det innebär att det kommer ske förskjutningar. I morgon (torsdag) kommer vi få ett besked från Folkhälsomyndigheten hur de ställer sig till Astra Zenecas vaccin, hur det påverka kan vi inte säga än, säger Karin Hesselgard.

ANNONS

Fas 2 av vaccinationen

  • Personer som är 65 år och äldre: Vaccination pågår
  • Personer som har genomgått benmärgs- och organtransplantation och deras hushållskontakter: Vaccination pågår
  • Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter: Vaccination pågår
  • Personer som är 18 år eller äldre med insatser enligt LSS: Vaccination pågår
  • Personer som är 18 år eller äldre och har personlig assistans: Vaccination pågår
  • Personal inom vård- och omsorg (inklusive LSS till vuxna brukare) som arbetar nära patienter och omsorgstagare: Vaccinationerna pausad
ANNONS