Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vaccinbokningen för fas fyra öppnar i veckan

Vaccineringen av de som igår i fas 4, det vill säga den stora massan av Hallands befolkning, kommer kunna starta tidigare än beräknat. Redan på fredag öppnar bokningen för de äldsta i gruppen med tider från och med nästa vecka.

Från och med fredagen den 14 maj är de som är födda 1963 eller tidigare, oavsett om man tillhör en riskgrupp eller ej, välkomna att boka tid för vaccinering mot covid-19. Bokningen öppnar sedan successivt för nästkommande årskullar.

Tidigare har det varit sagt att fas 4 av vaccineringen inte skulle kunna starta förrän i vecka 24 men i stället kommer det gå att boka en första tid för vaccin redan i vecka 20.

– Den gruppen som släpps för bokning på fredag beräknas ligga på omkring 5 700 personer. Släppen är beräknade på mängden vaccin vi har och tiderna vi kan lägga in, säger Johanna Wiechel-Steier, Region Hallands kommunikationsdirektör.

Vaccineringen sker på vaccinationscentralerna

Vårdcentralerna i regionen kommer fokusera på att ge dos nummer två, därför kommer de som bokar in sig för sin första spruta främst hänvisas till de stora vaccinationscentralerna.

Halmstad Arena har redan öppnat upp som vaccinationscentral och i samband med att fas 4 inleds kommer även vaccinationscentralerna på gamla biblioteket i Falkenberg och Tingbergshallen i Kungsbacka öppna. Det kommer också gå att boka vaccinationstid på Hylte vårdcentral och Strandängshälsan i Laholm samt Neptunuskliniken i Varberg fram till vecka 22 då vaccinationscentralen på Arena Varberg öppnar.

Från och med fredag kommer Region Halland börja skicka ut brev med information om hur bokningen går till. Precis som i tidigare faser hänvisas hallänningar till att i första hand boka den digitala vägen genom 1177.se.

”Rullat igång varje fas så fort det är möjligt”

Just nu pågår fas 3 av vaccineringen som innefattar personer mellan 18 och 59 år i riskgrupp.

– Det har varit lite tider över men så fort vi gått ut och påmint har det mesta blivit uppbokat, vi har inte stått med en mängd tider över. Vi har inte sett något problem utan har rullat igång varje fas så fort vi sett att det funnits möjlighet att göra det, säger Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Smittkurvan fortsätter peka åt rätt håll

Så går vaccinationen till i Halland:

Vaccinationen av personer i fas 1 har pågått sedan den 27 december 2020. Där ingår bland annat personer som bor på äldreboende och personer med hemsjukvård samt personal inom kommunal äldreomsorg och vårdpersonal som arbetar patientnära.

Vaccinationen av personer i fas 2 har pågått sedan vecka 7. Där ingår bland annat personer över 65 år, personer som får insatser enligt LSS, personal inom vård och omsorg samt personer i vissa riskgrupper.

Vaccinationen av personer i fas 3 startade vecka 17. Där ingår personer som tillhör någon riskgrupp och som inte ingått i fas 1 eller 2.

Vaccinationen av personer i fas 4 startar vecka 20. Där ingår alla över 18 år som inte ingår i någon tidigare fas.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här