Vaccinationstakten i Halland är något högre i Halland än i övriga landet.
Vaccinationstakten i Halland är något högre i Halland än i övriga landet. Bild: Aron Engman

Vaccinationerna i Halland tickar på men midsommarmålet är svårnått

Nu har 41,9 procent av hallänningarna fått minst en dos vaccin mot covid-19. Men när alla kan vara färdigvaccinerade är fortfarande svårt att säga.

ANNONS
LocationHalland||

Aftonbladet har gjort en uträkning där det framkom att alla skulle kunna få sin första vaccindos före midsommar. Tidningen hade utgått från ökningen av antalet vaccinerade som skett den senaste månaden.

”Inte logiskt”

Men Region Hallands vaccinsamordnare Pernilla Wallerstedt ger inte mycket för den uträkningen.

– Det är inte logiskt att räkna på takten de senaste veckorna. Tillgången av tider beror på inleverans, hur många som bokar in sig för dos ett och antalet som ska ha dos två, säger hon.

Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare Region Halland
Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare Region Halland

Enligt färska siffror från Folkhälsomyndigheten har nu 41,9 procent fått in första spruta i Halland. Rikssnittet ligger på 40,6 procent.

För personer som är 65 år och äldre är vaccinationstäckningen 92 procent för första sprutan och 40 procent för den andra. Fem procent fler kvinnor än män är färdigvaccinerade.

ANNONS

LÄS MER:Färre inlagda covidpatienter – IVA går tillbaka till baskapacitet

Doserna fördelas

Folkhälsomyndigheten fördelar doserna mellan Sveriges regioner. Vecka 20 får Halland 13 800 doser och vecka 21 levereras 13 700 doser. Fram till och med förra veckan hade Halland sammanlagt fått 191 930 doser.

Just nu rullar vaccineringen på och Halland ligger strax över rikssnittet när det gäller vaccinationstakt. Som vi tidigare har berättat halkade Halland efter när invånare från andra län bokade in sig i stor utsträckning. Efter att åtgärder vidtogs och utomregionala personer enbart kan boka in sig via telefon har andelen gått ner till cirka tre procent.

Rapporter från andra län vittnar om att vaccinsituationen på vissa håll är smått kaotisk. Halland bedöms ha bättre struktur och ordning.

– Storleken kan ha betydelse i det här fallet. Vi har under vaccinationsinsatsen kontinuerligt haft nära kontakt med kommunerna som bara är sex stycken och övriga utförare inom regionen vilket underlättat styrning och logistik, säger Pernilla Wallerstedt.

Överkapacitet

I Halland ligger alla i samma fas och de har ett gemensamt bokningssystem. Där finns en överkapacitet. Det finns fler som är redo att vaccinera än det finns vaccin att tillgå.

– Får vi högre tillgång vill vi vara redo.

När Halland kan tänkas ha vaccinerat alla invånare som vill är i dagsläget svårt att säga, enligt Pernilla Wallerstedt. Folkhälsomyndigheten har satt den 5 september som ett rörligt mål och det bedömer Halland kunna uppfylla.

ANNONS

LÄS MER:Allt ljusare coronaläge i Halland

ANNONS