Vaccinationer stoppas i Halland

Folkhälsomyndigheten har beslutat att tillfälligt stoppa vaccinationer med Astra Zenecas vaccin. I Halland avbokas nu vaccineringar som skulle genomföras i veckan.

ANNONS
|

I förra veckan stoppades Astra Zenecas vaccin i flera länder efter misstänkta biverkningar som blodpropp och blödning. Nu går Sverige och Folkhälsomyndigheten i samma fotspår och pausar användandet av vaccinet från Astra Zeneca.

De misstänkta biverkningarna utreds av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket, som ska avgöra om det finns ett orsakssamband mellan biverkningarna och vaccinet. Hur länge stoppet gäller i Sverige är i dagsläget oklart.

– Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination, säger statsepidemiologen Anders Tegnell i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

I Region Halland innebär beslutet att vaccineringar av Astra Zenecas vaccin i närtid kommer att stoppas. Det berättar Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Ungefär 530 personer i Halland som har inbokade vaccinationstider i veckan kommer att drabbas av vaccinationsstoppet. Vaccination av andra sorters vaccin kommer att ske som vanligt.

— Blir man inte kontaktad ska man vaccinera sig som man hade tänkt, säger Johanna Wiechel-Steier.

I Halland har cirka 7 000 personer vaccinerats med första och/eller andra dosen av Astra Zenecas vaccin. Hittills finns inga rapporter om allvarliga biverkningar i varken Halland eller Sverige, berättar Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare i region Halland.

De inrapporterade biverkningarna om blodpropp och blödning har dock inte kopplats till någon enskilt tillverkningssats.

— Det man sett är att fallen som utreds inträffat inom 14 dagar efter vaccinationen, säger Maria Löfgren.

Maria Löfgren poängterar att det varit få fall med allvarliga biverkningar i förhållande till antalet vaccinationer, men att det är viktigt att vara uppmärksam vid symtom om vaccinet tagits inom de närmsta 14 dagarna.

— Folkhälsomyndigheten har gått ut med vilka symtom man ska vara uppmärksam på. Upplever man symtomen ska man kontakta sjukvården. Men man ska vara medveten om att det är väldigt ovanligt och väldigt få fall, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Hur ska man tänka om man fått första dosen av Astra Zenecas vaccin?

— De närmsta dagarna ska man avvakta tills vi fått besked. När vi får ett utlåtande kommer vi vara tydliga med hur vi ska göra framåt. Kan man utesluta kopplingen mellan biverkningar och vaccinet kommer man kunna ta dos två. Får vi andra besked kommer vi meddela de som fått dos ett hur de ska göra framåt, säger Maria Löfgren. Astra Zenecas vaccin ger bra skydd i tre månader efter en dos, så vi har tid att ge besked.

Enligt Maria Löfgren väntar utredningen ge ett nytt utlåtande i slutet på veckan.

De som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin inom de närmsta 14 dagarna ska kontakta vården vid följande symtom:

• Blåmärken eller punktformade blödningar i hud eller slemhinna.

• Näsblod som är svår att stoppa

• Svullnad, rodnad eller uttalad ömhet i ben eller arm.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS