Fria resor. Vänsterpartiet vill utreda möjligheten att låta asylsökande flyktingar få åka gratis på buss och tåg.
Fria resor. Vänsterpartiet vill utreda möjligheten att låta asylsökande flyktingar få åka gratis på buss och tåg.

V vill att asylsökande ska få åka gratis buss och tåg

Låt asylsökande få åka gratis på bussar och tåg. Det föreslår Vänsterpartiet Halland.

ANNONS
|

Asylsökande placeras ofta på boende som inte sällan ligger utanför centralorten, vilket bidrar till isolering och motverkar integration.

Det skriver Vänsterpartiet i en motion till regionfullmäktige.

Partiet påpekar att det i dag är svårt för asylsökande att ta sig in till en stad för att gå på bibliotek, museer, vara med på olika kulturaktiviteter eller delta i svenskundervisning eftersom antalet bussresor är begränsat.

"Ett sätt att bryta isoleringen är att erbjuda våra asylsökande flyktingar en avgiftsfri kollektivtrafik i kommun och län", skriver partiet.

Idén är inte ny. Partiet hänvisar till Kalmar län där länstrafiken i fjol slöt avtal med Migrationsverket för att införa gratis busskort till asylsökande. Enligt tidningen Barometern har dock Migrationsverket valt att säga upp avtalet som därmed går ut den siste oktober i år.

ANNONS

Men det bör inte stoppa Halland, anser Per Sjövall (V), ersättare i regionfullmäktige.

–Man får samarbeta på något sätt för att lösa detta. Jag är medveten om att det medför kostnader men vinsterna är så mycket större. Flyktingfamiljerna ser jag som den mest utsatta gruppen i vårt samhälle i dag. Det är en frustration att sitta fast på de här boendena och inte komma ut i samhället, säger han.

Därför yrkar partiet på att regionfullmäktige beslutar att utreda möjligheten att införa avgiftsfria resor till asylsökande flyktingar.

ANNONS