Vårdpersonalen på Hallands sjukhus kommer få vara lediga i jul.
Region Halland har beviljat sin vårdpersonal ledighet inför julhelgen men flaggar för att ledighet kan återkallas om coronaläget förvärras. Bild: HP-arkiv

Vårdpersonalens julledighet kan återkallas

Coronapandemin ser inte ut att påverka sjukhuspersonalens julledighet, än så länge. Skulle läget försämras kan dock beviljad semester återkallas eller pågående semester avbrytas.

ANNONS
|

Som det ser ut i nuläget kommer Region Hallands vårdpersonal få vara jullediga i samma utsträckning som tidigare år, hur mycket skiljer sig mellan de olika avdelningarna. Men coronapandemin har hittills inte varit lätt att förutspå, därför finns det inga garantier för att ledighetsläget inte kommer förändras med kort varsel.

– Det kan uppstå situationer där beviljad semester behöver återkallas eller pågående semester avbrytas, men det går i nuläget inte att säga om det blir aktuellt och vilka verksamheter det gäller. Hur julledigheterna blir beror helt och hållet på hur pandemisituationen utvecklar sig de närmaste veckorna, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

ANNONS

LÄS MER:Smittan kan äventyra vårdens julsemestrar

Hur hårt trycket kommer vara på sjukvården över julhelgen återstår att se. Efter en relativt lugn period över sommaren har trycket på sjukvården i Halland ökat igen under hösten. Enligt Folkhälsomyndigheten beräknas smittspridningen fortsätta öka i hela landet och nå en topp i mitten av december. Statsepidemiolog Anders Tegnell poängterar dock att det är ett scenario och inte en prognos.

Ett scenario är att spridningen av coronaviruset når sin topp i mitten av december.
Enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar är det troligt att smittspridningen i landet fortsätter att öka fram tills mitten av december för att sedan avta. Bild: Folkhälsomyndigheten

LÄS MER: Här kan du se den senaste statistiken över antal bekräftade fall, dödsfall och beläggningen på sjukhusen i Halland

Facket: ”De behöver återhämtning”

Margot Kamruddin som är ordförande för Vårdförbundet Halland poängterar att beviljad ledighet innebär semester men har också förståelse för att förändringar i coronavården kan kräva att man ställer om.

– Det får man ta ställning till då, säger hon.

I somras hade regionen problem med att få ihop bemanningen under semestertid. Personal erbjöds då 15 000 kronor extra om de tog ut sina semesterveckor i juni och sparade en vecka till september i stället för att ta ut fyra veckors sammanhängde sommarsemester.

LÄS MER:Så går det med sommarsemestrarna för vårdpersonalen

LÄS MER:Nya lockbeten ska säkra vården under sommaren

En del av Vårdförbundets medlemmar har inte haft sina fyra semesterveckor än utan tog ut tre veckors semester under sommaren och har sparat den fjärde till jul och nyår.

– Det var många som hoppades på att få sin återhämtning då, det är viktigt att man får sin vila så man orkar med. Våra medlemmar var i somras i en fas då de jobbade otrolig mycket och hösten har sett likadan ut, det är klart att de behöver återhämtning för att orka med, säger Margot Kamruddin.

ANNONS

LÄS MER:Facket: Vården orkar inte skala upp

LÄS MER:Tuff sommar – tröttkörd vårdpersonal slutar

ANNONS