Får full lön. Sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig kan snart få möjlighet att göra det med full lön. Men delar i avtalet får kritik av Vårdförbundet.
Får full lön. Sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig kan snart få möjlighet att göra det med full lön. Men delar i avtalet får kritik av Vårdförbundet.

Vårdfacket kritiserar "straff" för studier

Regionens sjuksköterskor kan snart få studera med full lön. Men de som inte jobbar kvar i två år måste betala tillbaka. – En bra arbetsgivare behöver inte bestraffa folk som inte stannar, säger Vårdförbundets ordförande Camilla Tellström.

ANNONS
|

Fackförbundet har i flera år kämpat för att deras medlemmar ska få vidareutbilda sig till specialistsjuksköterskor inom ramen för sin anställning. Sjuksköterskan ska då få full lön samt resor och traktamente betalt under sin studietid.

Vårdförbundet har redan skrivit avtal med både Laholms och Varbergs kommuner, men att nå framgång med Region Halland har varit svårare uppger Camilla Tellström.

– Det har gått trögt. Nu har vi förhandlat färdigt och vi är inte överens, säger hon.

Regionen ger i dag sjuksköterskor som tar tjänstledigt för att utbilda sig ett studiebidrag på knappt 15 000 kronor i månaden om de lovar att jobba kvar minst tre år efter examen. Vårdförbundet centralt har kallat systemet slavkontrakt.

ANNONS

Nu finns beslut om att ersätta denna modell med så kallade utbildningsanställningar från januari 2018. Det innebär att anställda sjuksköterskor kan studera vidare till specialistsjuksköterskor på hel- eller halvfart med bibehållen lön och utan att behöva ta tjänstledigt.

Just den delen applåderar Vårdförbundet. Däremot är facket kritiskt mot att systemet fortfarande är tvingande. Den anställda måste jobba kvar inom regionen i minst två år efter examen annars blir de återbetalningsskyldiga. Samma sak gäller om de väljer att hoppa av utbildningen.

– Det här förstår vi inte. Vi anser inte att man ska behöva bli skyldig någonting. En bra arbetsgivare behöver inte bestraffa folk, en bra arbetsgivare kommer ändå att få folk att stanna, säger Camilla Tellström.

Även andra delar i beslutet får kritik.

– Arbetsgivaren vill inte ge ersättning för resor och traktamente vilket vi menar redan finns reglerat i kollektivavtalet. De vill inte heller betala för kurslitteratur trots att den tillfaller avdelningen sen, säger Camilla Tellström.

Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, håller inte med om att modellen är dålig.

– Någonstans måste man dra gränsen och vi landade i att detta var rimligt. I många andra yrken får man själv stå för både utbildningskostnad och litteratur, säger han.

Han tycker inte heller att kravet om att jobba kvar en viss tid är orimligt.

ANNONS

– För oss är det viktigt för vi vill gärna behålla dem som gått en utbildning som vi har stått för. Men vi har ändå för avsikt att vara en god arbetsgivare.

ANNONS