Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det kommer finnas fler tillfällen för pcr-prov i Halland.
Region Hallands stationer för självprovtagning utökar nu sina tider efter man märkt att fler behöver provta sig för covid-19. Bild: Johan Nilsson/TT

Växande tryck på covidtester – regionen måste utöka

De senaste sex veckorna har antalet provtagningar för covid-19 ökat igen och regionen behöver nu stärka upp kapaciteten för självprovtagning. Denna vecka kommer det finnas lika många tider för provtagning som i våras när trycket var som högst.

Förra veckan gjordes omkring 8 400 självtester vilket är flera tusen fler jämfört med hur det såg ut för bara några veckor sedan. Det innebär att Region Halland nu behöver skala upp självprovtagningen som man tidigare skalat ned.

Denna vecka kommer det finnas ungefär 14 000 bokningsbara tider för självprovtagning runt om i regionen. Det är ungefär lika många tester som gjordes i mars när trycket var som allra högst.

LÄS MER: Så fungerar maskineriet runt självtestningen i Halland

Även om vaccinationscentralerna kommer avvecklas under hösten finns det alltså inga planer på att dra ned på antalet stationer för självprovtagning.

”Det är viktigt för Region Halland att ha bra tillgänglighet till provtagningen både när det gäller platser och tider möjliga att boka”, skriver kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

LÄS MER: Då stänger Hallands vaccinationscentraler

Fortfarande en liten del positiva svar

Viktigt att komma ihåg är att även om provtagningen åter är på höga nivåer är antalet faktiska fall fortfarande långt färre jämfört med rekordnivåerna i vintras och våras. De senaste veckorna har omkring 200 fall upptäckts per vecka, jämfört med drygt 2 000 fall per vecka tidigare i år.

Men varför det höga trycket på provtagningen?

”För att många samlas igen efter ledigheter så som på skolor och arbetsplatser, där man inte kan arbeta på distans. Är samma som tidigare att förkylningar och infektioner ökar då. Rekommendationen kvarstår att alla med symtom ska stanna hemma och boka provtagning inklusive vaccinerade gör då att trycket ökar på självprovtagningen.”

LÄS MER: Testkit ska förenkla smittspårningen för alla

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här