Rakel Abramsson, tio år, är badvan och skulle gärna ha en badring att åka på i attraktionerna.
Rakel Abramsson, tio år, är badvan och skulle gärna ha en badring att åka på i attraktionerna.

Västsvenska våta äventyr

Höstlovet är i antågande och kanske är det tid för att testa ett nytt äventyrsbad. Här är guiden till fem anläggningar i väst.

ANNONS
|

– Det blev tre varv, säger Rakel Abramsson efter att ha åkt rutschkanan som avslutas i en ”spacebowl”, på Åbybadet i Mölndal.

Badet är ett av de fem äventyrsbad som konsumentredaktionen har tittat närmare på (se tabell). Alla äventyrsbad i vår jämförelse har vattenrutschkanor i olika längder, somliga med ljuseffekter. På Stadsparksbadet i Borås, till exempel, finns bassänger med klätterväggar. Där finns också en strand, liksom på Halmstad Arena bad.

Rakel Abramsson är tio år och har redan önskelistan klar till förbättringar på Åbybadet: en längre rutschkana och uppblåsbara ringar att åka med. På ritningarna till badhuset finns det plats för hennes önskemål. Men om det blir av är en senare fråga. Anläggningen befinner sig i en brytningstid, med olika scenarior för framtiden.

ANNONS

Vissa förstärkningsarbeten har redan gjorts under sommaren, och här finns olika tankar om hur ombyggnaden kan gå vidare. Renovera eller bygga en ny del, det är frågan. Alternativen är fler attraktioner för barnen, eller skapa spa-känsla.

Enhetschefen på Åbybadet i Mölndal har olika visioner för vilken väg som bär mot framtidens krav. Till syvende och sist är det kommunens beslut:

–Det finns en vits med att nischa sig mot äventyrsbad, och det finns möjlighet att bygga en rutschkana till, samt lägga till en utomhusdel för att öka besöksfrekvensen på sommaren, säger Johan Bjerklund.

Samtidigt behövs ”mer bassängyta ”för att tillmötesgå dagens efterfrågan, med 337 000 besök förra året. Taket för antal besökande på helger och skollov hade då redan nåtts tre år tidigare.

Behovet är fler simbanor, eftersom det sedan några år är en växande trend att allt fler vuxna börjar simträna. Enligt Johan Bjerklund kan en av orsakerna vara att triathlon, är en av de snabbast växande sporterna.

–Med två simbassänger skulle vi kunna separera verksamheter som stör varandra.

Han påpekar att badet också saknar ”de lugnare delarna”. I vår jämförelse har Lerums och Vänersborgs vattenpalats relaxavdelningar som kan locka vuxna besökare. I Vänersborg satsar man på upplevelsedelen med en ny, 80 meter lång, rutschbana som invigs under hösten.

ANNONS

–Utvecklingen går mot att allt ska bli större, längre rutschkanor – och klätterväggar. Politikerna måste besluta vilken väg vi ska gå och på vilken nivå det blir här. Vi får se om det blir lite av varje, konstaterar Johan Bjerklund på Åbybadet.

Alla de fem baden i tabellen har någon del i upplevelsebadet som är till för de allra minsta barnen. På Åbybadet är det en ”djungellagun”.

–Jag har en dotter som varit rädd för vatten, men där fick jag henne att bli intresserad av vatten. Det är viktigt att det inte bara är kallt och hemskt, utan försöka göra det roligt när man är liten. För då tycker barnen att det är roligt sedan också, säger Johan Bjerklund.

Adrian Larsson är här för att åka rutschkana med barnen Alice, fyra år, Charlie, två år, och deras mamma Åsa.

Hur många gånger har ni hunnit åka?

Charlie svarar genom att sätta upp tre fingrar i luften.

Familjen är här för första gången. Och redan nu tror de vuxna att det kommer att bli ett stående inslag under vintern.

–Känns som ett bra ställe att vara på för barn i deras ålder, säger Adrian Larsson.

Simkunnighet innebär att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg samt inneha allmänt badvett och säkerhet vid vatten.

Källa: Konsumentverkets vägledande dokument för säkerhetsarbete på badanläggningar, som tagits fram i samarbete med bland andra Svenska livräddningssällskapet.

ANNONS