Personer som bor i Sverige men är födda i ett annat land har vaccinerats i mindre utsträckning än svenskfödda.
Biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren berättar att Region Halland översätter informationen för att den ska vara tillgänglig för alla, men man behöver ta hjälp av andra verksamheter och organisationer för att se till att informationen kommer fram. Bild: Roger Larsson/Johan Nilsson

Utlandsfödda vaccineras i mindre utsträckning

Att själv söka på 1177.se eller att se vaccininformation i annonser och nyhetsartiklar är inte lika självklart för alla. För att ingen ska missa chansen att vaccineras satsar Region Halland på riktade informationssatsningar mot bland annat utlandsfödda.

ANNONS
|

Personer som bor i Sverige men är födda i andra länder har drabbats hårdare av svår covid-19 och har avlidit i sviterna av sjukdomen i högre utsträckning. Rapporter har slagit fast att socioekonomiska faktorer ökar risken för allvarlig sjukdom och död. Samma grupp människor vaccinerar sig också i mindre utsträckning än svenskfödda.

Enligt statistik från Folkhälsomyndigheten är 91 procent av landets befolkning över 80 år som är födda i Sverige vaccinerade (29 april 2021). Bland utlandsfödda i samma ålder är siffran markant lägre, lägst bland personer födda i Nordafrika (59 procent) och övriga Afrika (44 procent). Bland personer som bor på äldreboende är dock skillnaden mellan svenskfödda och utlandsfödda mindre.

ANNONS

Information på flera språk

Även om det i nuläget inte finns någon regional statistik över hur vaccinationstäckningen ser ut bland personer från olika födelseland har problemet uppmärksammats av Region Halland.

För att ingen ska gå miste om möjligheten att vaccinera sig och för att alla ska förstå hur man går tillväga för att få sin spruta gör regionen en rad riktade informationssatsningar.

– Om man tänker på utlandsfödda och personer som inte talar svensk har vi arbetat med att översätta information till flera språk, baserat på de största språkgrupperna som finns i Halland, berättar biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren.

För att se till att informationen verkligen når rätt personer samarbetar regionen med andra verksamheter som möter utlandsfödda i större utsträckning. Utöver de halländska kommunerna kommer då föreningar, frivilligorganisationer och trossamfund in i bilden.

Väl på plats på vaccinationscentralerna kommer det inte finnas några tolkar men man kommer kunna erbjuda telefontolk.

– Vi har försöka att tänka brett och arbete brett och ta hjälp av olika verksamheter för att nå så många som möjligt, säger Maria Löfgren.

LÄS MER:Var tredje hallänning är nu vaccinerad

LÄS MER:Många vill ha vaccin i sommar

Flera grupper som riskerar att missa information

Utöver invånare som inte behärskar det svenska språket görs också riktade insatser mot andra grupper som riskerar att missa den ”vanliga” vaccininformationen. Exempelvis med hjälp av regionens enheter inom missbruk- och beroendevården som möter personer som annars kan vara svåra att nå samt verksamheter som kommer i kontakt med hemlösa personer. Ett annat viktigt samarbete har varit med Migrationsverket.

ANNONS

– Vi har ett större asylboende i regionen där det som boende kan vara svårt att isolera sig och skydda sig på grund av sättet man bor på. Därför har vi samarbetat med Migrationsverket för att kunna erbjuda vaccination på plats och på så sätt nå väldigt många snabbt och enkelt.

Har ni kunnat se om er satsning på riktad information nått fram och haft effekt?

– Det är lite tidigt att utvärdera då vi är i dessa faser av vaccineringen just nu. Vi kommer lyssna på signaler från dessa verksamheter som vi samarbetar med och följa det.

Vad finns det för risker med att hela grupper i samhället riskerar att missa erbjudet om vaccin om ni inte lyckas nå fram?

– Det innebär en risk för individerna som kan drabbas av svårt sjukdom och dö. På gruppnivå, om vi har områden eller större grupper med ovaccinerade, innebär det en risk för lokala utbrott och smittspridning. Därför där det viktigt på många sätt att vi når alla med informationen så att alla får lika god chans att ta till sig informationen och få tillgång till vaccin om de väljer det, säger Maria Löfgren.

LÄS MER:Inte fler döda än vanligt i Halland – trots många covidfall

LÄS MER:Senaste nytt om corona i Halland

Information in other languages:

اللقاح المضاد لكوفيد-19 - arabiska

Vaccination against COVID-19 - engelska

پزشک، متخصص بیماری‌های عفونی - persiska

Talaalka covid-19 - somaliska

Other languages - fler språk

ANNONS