En del barn frågar mycket och kan sätta ord på sina känslor. Andra är tysta tycker det är läskigt att prata om vad som händer. Oavsett gäller det som förälder att vara observant och anpassa informationen efter sitt barn.
En del barn frågar mycket och kan sätta ord på sina känslor. Andra är tysta tycker det är läskigt att prata om vad som händer. Oavsett gäller det som förälder att vara observant och anpassa informationen efter sitt barn. Bild: Jessica Gow/TT

"Utgå inte från att barnet känner oro" – så pratar du corona med barn


– När något läskigt händer, saker man som barn inte förstår kan det kännas som att man tappar kontrollen. Det blir då den vuxnes uppgift att hjälpa barnet få tillbaka kontrollen.

ANNONS

Somaya Ghanem jobbar som kurator på Bris, hon berättar att vuxna i barns omgivning spelar stor roll för hur de upplever och tar sig igenom kriser av olika slag. Vuxna ska förmedla lugn och trygghet. Kan inte föräldrar, lärare eller andra i barnets närhet hantera sin egen oro och ångest spiller det lätt över på barn.

Det är bättre att prata direkt till barnen om det som händer i samhället, i detta fall coronaviruset, och det är bra att lyfta frågan även om barnet inte själv för ämnet på tal. Dels för att uppmärksamma barnet på något de kan komma att höra på annan väg, dels för att stämma av om det är något barnet funderar på men inte talar om.

ANNONS

– Ställ en nyfiken fråga i vardaglig ton. Har du hört om coronaviruset, är det något du oroar dig för, pratar ni om det i skolan, säger Somaya Gahnem.

Är barnet inte oroligt behöver man inte prata mer om det just då. Är det något som oroar, ta reda på vad det är och om den vuxna och barnet kan reda ut frågan tillsammans.

"Vuxna och barn behöva lägga undan nyheter och corona, göra sånt man mår bra av, titta på serier, tv spel, bakar tillsammans", säger Somaya Ghanem på Bris.
"Vuxna och barn behöva lägga undan nyheter och corona, göra sånt man mår bra av, titta på serier, tv spel, bakar tillsammans", säger Somaya Ghanem på Bris. Bild: Roger Larsson/Hallandsposten

Även små barm, som inte har bilden av vad corona, smittspridning och smittskydd är, påverkas negativ om omgivningen signalerar oro.

– Det är viktigt att ge korrekt och anpassad information oavsett ålder. Annars bildar sig barn en egen uppfattning.

Att skapa en struktur i vardagen lyfter Somaya Ghanem fram som viktigt. Kan man inte följa sina vanliga rutiner med jobb och skola gäller det att ha hållpunkter varje dag ändå för att hjälpa barnen att behålla känslan av kontroll över situationen.

– Ät lunch samma tid varje dag. Ta på de vanliga kläderna, spela TV spel samma tid som efter en vanlig skoldag.

Att planera in saker att göra är också bra. Förutsägbarhet är positivt för barn, veta att i morgon går vi till bibblan, i övermorgon till lekparken.

Rapporteringen i media handlar mycket om att äldre drabbas hårt av corona. Hur hanterar man om barn blir oroliga för far- och morföräldrar eller andra äldre i sin närhet?

ANNONS

– Bekräfta att man förstår oron. Prata om att det pågår insatser för att förebygga att inte fler ska bli sjuka. Sen kan barnen prata med farmor eller mormor varje kväll. Facetima, höra vad de gör för att inte bli sjuka.

Somaya Ghanem jobbar på Bris. Behöver du som vuxen råd kan du ringa Bris vuxentelefon, öppet varje vardag 9-12, tele: 0771-505050. Barn som behöver prata kan ringa 116 111, öppet varje dag.
Somaya Ghanem jobbar på Bris. Behöver du som vuxen råd kan du ringa Bris vuxentelefon, öppet varje vardag 9-12, tele: 0771-505050. Barn som behöver prata kan ringa 116 111, öppet varje dag. Bild: Nisse Hvidtfeldt
ANNONS