Nederbörden under hösten och vintern har resulterat i att grundvattennivåerna är normala – men det gäller att agera vattensmart, säger Mattias Hultin, driftchef på LBVA.
Nederbörden under hösten och vintern har resulterat i att grundvattennivåerna är normala – men det gäller att agera vattensmart, säger Mattias Hultin, driftchef på LBVA. Bild: Johan Persson/HP Arkiv och Fredrik Sandberg/TT Arkiv

Uteblivna kemikalier en risk för vattensituationen i södra Halland

Dricksvattensituationen i södra Halland är normal för säsongen. Men problem kan uppstå om leverans av vattenreningskemikalier, som till stor del tillverkas utomlands, uteblir till följd av covid-19.
– Det är inget överhängande hot i nuläget, men risken finns, säger Mattias Hultin, driftchef på Laholmsbuktens VA.

ANNONS
|

Coronaviruset har lett till en ökad vattenförbrukning, bedömer LBVA, vilket kan förklaras med att många är hemma i större utsträckning än vanligt och arbetar i trädgården.

Att vi är noga med att tvätta händerna ofta tros också bidra till den ökade vattenproduktionen.

Bolaget har märkt att användningen ökat periodvis under våren. Trots detta är dricksvattensituationen i södra Halland normal för säsongen.

Ett orosmoln som på sikt kan uppstå är att leveransen av vattenreningskemikalier, som till stor del tillverkas utomlands, uteblir till följd av viruset.

– LBVA får kemikalier levererade från utlandet, som vi sedan använder för att rena vattnet. Skulle vi få problem med leveransen så kan det vara en aspekt av ett eventuellt bevattningsförbud, säger driftchef Mattias Hultin.

ANNONS

En stor leverantör är Tyskland. Fabriker har varit nedstängda i Europa, berättar Mattias Hultin, men än så länge har LBVA fått sina kemikalier.

– I nuläget är det inget överhängande hot, men risken finns. Det är en föränderlig värld vi lever i.

Nederbörden under hösten och vintern har resulterat i att grundvattennivåerna är normala. När vi nu går in i varmare perioder gäller det att agera vattensmart. En allt för stor användning kan belasta vattenproduktionen.

– Snabba duschar är att föredra. Man kan också passa på att samla upp regnvattnet för att sedan vattna med det, säger Mattias Hultin.

Fler tips på hur du kan agera vattensmart finns på Laholmsbuktens VA:s hemsida.

ANNONS