Utebliven utredning anmäls till JO

Åklagarens beslut att inte utreda ärendet med den kränkande filmen anmäls till justitieombudsmannen, JO. Alla de tio flickor som först gick till polisen står bakom anmälan.

ANNONS
|

I fredagens HN kunde tjejerna läsa om åklagarens beslut att inte utreda ärendet eftersom de kränkande påståendena i filmen inte nådde upp till de krav som ställs på brottsrubriceringen grovt förtal. Därmed kan polisen inte utreda brottet.

- Vi blev sura när vi läste det, säger en av tjejerna. Alla vill veta vem som har gjort det, och hur ska vi kunna ta reda på det själva?

Tjejerna anmäler nu åklagarens beslut att inte utreda till JO. En av frågorna de vill ha besvarad är om åklagarens bedömning av brottsrubricering är den rätta.

En annan fråga är om det verkligen är lagstiftarens mening att den som är drabbad ska driva sådana här ärenden själv. Och om det stämmer, hur det är tänkt att drabbade barn ska gå tillväga.

ANNONS

Som bakgrund till anmälan skriver tjejerna att de är 32 som nu drabbats i Falkenberg, men att problemet med kränkningar på nätet är betydligt större än så.

Gisela Sjövall är på tjänsteresa och har inte kunnat nås.

ANNONS