Kåsa, Varberg.
Kåsa, Varberg.

Tydligare varningsskyltar efterlyses

Per Tjernström på Varbergs Livräddningssällskap menar att informationen om den farliga strandremsan vid Kåsa borde bli bättre. – Det vore bra med en skylt som tydligare visar var det är farligt att bada, säger han.

ANNONS
|

Varbergs Livräddningssällskap och Per Tjernström betecknar strandremsan på norra Kåsa som en högriskstrand.

Vid ett ställe där vågorna bryter mot stranden bildas en strömvirvel då vatten som kommit in i viken och slår mot berghällarna och stenarna vid strandkanten pressas ut igen. Surfarna betecknarna det som en snurrcirkel där man riskerar att kastas runt utan att komma loss och Per Tjernström håller med.

–Bottnen har dessutom urholkats allt mer så det har bildats en allt djupare grop precis utanför strandremsan.

På satellitbilden på Google earth kan man se vad han menar. Den ljusa delen visar sandbottnen och den mörka är de djupare delarna.

ANNONS

Varje år är det tillbud vid just den här delen av Kåsa varför livräddarna eftersöker bättre skyltning. Mellan 1997 och 2003 fanns det livräddningsbevakning i Varberg men inte nu längre. Det ställer högre krav på människor.

–Det har blivit allt värre och folk förstår inte hur farligt det är. Under helgen var vädret lugnt och fint men sedan ändrade det sig och då går det fort, säger Per Tjernström.

Han tycker att kommunen har ett ansvar i frågan gällande skyltning och påpekar att frågan varit uppe förr.

–Mitt råd till badande är att undvika den norra delen av stranden på Kåsa. Det är bättre att gå ner vid handikappbadet eller rakt nedanför kurhotellet, säger han.

ANNONS