Tuffare regler väntar kattägare

Nu ställs krav på kattägare att förhindra sina katter från att föröka sig oplanerat. De nya reglerna, som börjar gälla nästa vecka, välkomnas av länsveterinär Madeleine Beckman.
– Hemlösa katter är ett av de största djurskyddsproblemen vi har i Sverige, säger hon.

ANNONS
|

På måndag, den 15 juni, träder nya regler för katt- och hundägare i kraft. Bland annat handlar det om att krav ställs på den som har katt att vidta nödvändiga åtgärder för att motverka “oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion” av sina djur.

Rådet som ges är att katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

Madeleine Beckman, länsveterinär vid länsstyrelsen i Halland, är positiv till kravet, som syftar till att få kontroll över problemet med hemlösa katter i Sverige.

– Om alla följde det här skulle vi bli av med det. Det vore fint – alla katter har rätt till ett hem, säger hon och förklarar att hemlöshet innebär stort lidande för djuren.

ANNONS

En annan fråga som diskuterats för att få bukt med problemet är obligatorisk märkning av djuren, något som också föreslogs i en statlig utredning i fjol.

Madeleine Beckman tycker att en sådan bestämmelse hade varit ytterligare ett steg i rätt riktning.

– Det vore väldigt bra om det också kom nu så att man får ett ansvarsfullt kattägande i Sverige så vi slipper gatukatterna. Det är inte värdigt ett civiliserat samhälle, säger hon.

ANNONS