Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Tre misstänkta fall av omikron i Halland

Region Halland har upptäckt tre misstänkta fall av den nya virusvarianten omikron i länet. En fördjupad analys ska ge svar på om det är den nya virusvarianten det handlar om.

Under vecka 48 genomfördes totalt 11 388 covidtester i Halland och av dem bekräftades 594 personer med covid-19. Samma vecka upptäcktes det första misstänkta fallet av omikron i länet. Under torsdagen har totalt tre misstänkta fall av virusvarianten upptäckts i Halland, varav ett misstänkt fall kan kopplas till en utlandsresa.

— Det som sägs om den här varianten är precis som när delta kom, att den verkar vara mer smittsam. Men vi kan inte säga att man skulle bli svårare sjuk av virusvarianten, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Under torsdagen har totalt 16 personer konstaterats med omikron i Sverige. Wiechel-Steier berättar att regionen inte tror att Sverige, eller Halland, kommer se en annan utveckling än den som finns i övriga länder som haft en utbredning av omikron.

— Det är som med deltavarianten, att den tog över och blev majoritet, säger hon.

Tredje dos ska ge skydd mot omikron

Under onsdagen vårdas totalt elva patienter för covid-19 i Halland, varav två patienter får IVA-vård. Om de vårdade tagit vaccination mot covid-19 är oklart.

— Vi följer inte det på daglig basis, utan vi gör nedslag i perioder. Senast vi gjorde ett sådant nedslag var för ett par veckor sedan, säger Johanna Wiechel-Steier.

Vid det senaste nedslaget vårdades elva personer på sjukhus för covid-19 i Halland. Av dem var nio patienter vaccinerade och fem ovaccinerade eller ofullständigt vaccinerade. Varför majoriteten av patienterna som vårdades på sjukhus var fullvaccinerade kan det finnas flera förklaringar till, enligt Johanna Wiechel-Steier.

— Det kan handla om att man är multisjuk eller att den senaste dosen inte kickat igång. Det kan också handla om att man blir sjuk, men att man inte blir lika sjuk som man skulle bli om man vore ovaccinerad, säger hon och fortsätter:

— Under perioden var det ingen som vårdades på IVA, så det hade kunnat vara ett svårare läge om färre av patienterna var ovaccinerade.

För just vaccination mot covid-19 anses fortsatt vara det effektivaste sättet att skydda sig från sjukdom. När skyddet avtar rekommenderas också en tredje dos.

— Många kan tycka att de redan vaccinerat sig, men det är väldigt viktigt med att ta en tredje dos så att man har ett fullgott skydd. Det ger också skydd mot den nya virusvarianten, avslutar Johanna Wiechel-Steier.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!