Skadad. Johan Holmudd från Västerås fick brännskador på händerna när han ingrep i samband med branden.
Skadad. Johan Holmudd från Västerås fick brännskador på händerna när han ingrep i samband med branden.

Tre blev skadade av eldsprutande paket

Tre personer fick föras till sjukhus med brännskador efter en 25-årsfest i Tvååker i lördags. En brand utbröt när huvud- personen skulle öppna en present.

ANNONS
|

Ett sjuttiotal gäster i olika åldrar var på en födelsedagsfest i Medborgarhuset i lördags kväll. Klockan var 19.23 när kalabalik utbröt. Födelsedagsfiraren, en 25-årig man, skulle öppna ett paket som var inslaget med silvertejp.

– Han lyckas inte så bra. Så han tar en kniv och hugger mot paketet för att försöka sprätta upp det. Och då bär det sig inte bättre än att paketet innehåller en oljeflaska. Det går hål på flaskan och olja börjar spruta ut över bordet där det står värmeljus, berättar polisens vakthavande befäl Dan Lewstam.

Flaskan innehöll någon form av drivgas för att spraya ut oljan. Drivgasen och oljan i kombination med värmeljusen visade sig vara en livsfarlig kombination.

ANNONS

Värst gick det för födelsedagsfiraren själv.

– Man lyckades få ner killen på golvet och fick tag på en brandsläckare och lyckades släcka honom. Han är allvarligt skadad och är bränd på hals, bål och händer, säger Dan Lewstam.

Festdeltagarna lyckades med hjälp av brandsläckaren bekämpa branden innan den spred sig, men fyra personer brännskadades varav tre fick föras till sjukhus. En av dem är Johan Holmudd från Västerås. Han var på sjukhuset i lördags kväll och fick bandage om sina brännskadade händer men behövde inte vara kvar över natten, till skillnad från de två andra skadade.

Han berättar att det hela gick väldigt fort. När sprejflaskan gick sönder och det började brinna i värmeljusen spred sig elden snabbt till några personers kläder.

– Jag tittade efter brandsläckare eller filtar men det fanns ingen tid att leta, så i stället drog jag av den ene killens t-shirt och den andre killens jeans, säger Johan Holmudd.

Det var då han fick brännskador på händerna.

De två andra killarna, som fick kraftigare brännskador, har flyttats till sjukhuset i Linköping för att få specialistvård.

ANNONS

Mamman till en av dem – samma kille som hade festen – berättar att sonen troligen kommer att få grishud transplanterad till de områden där brännskadorna är svårast.

– Det var ren otur att det gick som det gick, säger hon.

På söndagsförmiddagen var Annette Köhler, som hyr ut Medborgarhuset i Tvååker till fester och arrangemang, på plats för att inspektera eventuella materiella skador.

– Vi vet inte än om något är förstört och i så fall hur mycket.

Hon var själv på plats strax efter brandolyckan, eftersom utrymningslarmet utlöstes.

– Det var ganska lugnt på platsen men det är klart att alla var chockade. Det fanns många där som tyckte det som hänt var jobbigt. Festen hade ju knappt hunnit börja, och jag vet inte om den fortsatte sedan.

ANNONS