Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi har gjort en smittspårning bland både de patienter och medarbetare som den smittade har varit i kontakt med. Vi har testat flera anställda, men inte fått tillbaka provresultaten ännu, berättar sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Rebecka Kvint/Roger Larsson
”Vi har gjort en smittspårning bland både de patienter och medarbetare som den smittade har varit i kontakt med. Vi har testat flera anställda, men inte fått tillbaka provresultaten ännu, berättar sjukhuschef Carolina Samuelsson. Bild: Rebecka Kvint/Roger Larsson

Totalt 16 hallänningar nu smittade – en av dem sjukhusanställd

En av de hallänningar som tidigare konstaterats vara smittad av coronaviruset jobbar på intensivvårdsavdelningen på sjukhuset i Varberg. På onsdagen fick fem av personens kollegor lämna coronaprov efter att ha uppvisat luftvägssymptom och väntar nu på provsvar. Hittills har totalt 16 hallänningar insjuknat i covid-19, alla med lindriga symptom.

Den anställde på intensivvårdsavdelningen fick sent på tisdagseftermiddagen bekräftat att hen har covid-19, men hade då redan varit hemma från jobbet i en dryg veckas tid. Personen tros ha smittats under en semesterresa till Österrike och hann återgå till arbetet innan symptomen uppstod.

– Personen har befunnit sig i norra Alperna, i Österrike. Området har inte tidigare varit klassat som ett riskområde utan har blivit det under de senaste dagarna. Det är också därför som den anställde har testats först nu, efter att riskområdet utvidgats, förklarar sjukhuschefen Carolina Samuelsson.

Medarbetaren uppges ha insjuknat först efter arbetstid, vilket gör att risken för smittspridning bedöms vara låg. Det som är känt om coronaviruset är att det endast smittar när bäraren har symptom. Medarbetaren har varit i kontakt med ett par patienter innan symptomen uppstod. Ingen av dessa patienter uppges uppvisa symptom som feber, hosta eller luftvägsbesvär och har därför inte heller testats.

– I de fallen har det gjorts en klinisk bedömning. Ingen av de patienterna har uppvisat några symptom som tyder på att de smittats, säger Carolina Samuelsson.

I samband med smittspårningen kring den sjukhusanställde visade det sig dock att fem medarbetare på intensivvårdsavdelningen i Varberg fått luftvägssymptom. Dessa personer har tagits ur tjänst och fick på onsdagen lämna coronaprov.

– Vi har gjort en smittspårning bland både de patienter och medarbetare som den smittade har varit i kontakt med. Vi har testat flera anställda, men inte fått tillbaka provresultaten ännu, berättar Carolina Samuelsson.

Risken att smittan ska spridas vidare på sjukhuset i Varberg bedöms som låg.

– Det är den bedömningen vi gjort tillsammans med smittskyddet utifrån den smittspårning som skett och det vi vet just nu, säger Samuelsson.

Under onsdagen steg antalet coronafall i Halland från 9 till 16. Samtliga smittade uppges ha lindriga eller måttliga symptom och ingen av dem vårdas på sjukhus. Personerna är hemmahörande i Kungsbacka, Varberg, Laholm och Falkenberg, vilket innebär att Falkenberg fått sitt första konstaterade fall av coronasmitta.

Samtliga drabbade uppges också ha koppling till resor i riskområden.

– En del har blivit smittade när de rest själva eller smittats av andra som varit ute och rest. Ingen har testat positivt utan att de vet med sig att de varit i kontakt med någon som varit ute och rest, så vi ser inte den smittspridningen som man kunnat se i Västra Götaland och Stockholm ännu, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Läs även: Ryktesspridning skapar corona-oro i Laholm

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!