Under tisdagsförmiddagen välte en djurtransport med 5000 kycklingar på väg mot Torsåsen fågelprodukter. Djuren slaktas och skickas till ett värmeverk och blir energi.
Under tisdagsförmiddagen välte en djurtransport med 5000 kycklingar på väg mot Torsåsen fågelprodukter. Djuren slaktas och skickas till ett värmeverk och blir energi. Bild: Håkan Johansson

Torsåsens olycksdrabbade kycklingar blir värmeenergi

De 5000 kycklingarna skickas till nödslakt efter trafikolyckan i Olofsbo. Kycklingarna slaktas som vanligt men bränns sedan upp och blir till värmeenergi.

ANNONS
|

Djurtransporten välte bara ett hundratal meter från Torsåsens slakteri strax utanför Falkenberg. I släpet befann sig 5000 chockade kycklingar.

– Ett fåtal dog av smällen och några var avsvimmade. Djur liksom människor är ju i chock, så det ser värre ut än vad det är, säger Torsåsens inköpschef Dennis Svensson, som var på plats strax efter olyckan inträffade under tisdagsförmiddagen.

Veterinärer tog hand om kycklingarna och flyttade dem till en ny djurtransport. Därefter skickades de till slakteriet, men säljs inte vidare till konsument.

– Det är ett ställningstagande vi har gjort. Vi anser inte att det är okej att man saluför det här och det viktigaste är att djuren inte får lida, säger Dennis Svensson.

ANNONS

Utöver de 5000 kycklingarna som fanns i vagnen som välte transporterades ytterligare 3000 kycklingar i lastbilen som stod kvar på vägen. Enligt Dennis Svensson var de helt oskadda och kommer därför skickas till slakt och därefter vidare till konsument.

Tio ton av Torsåsens kyckling blir bioenergi

– Det är klart att det blir ett produktionsbortfall, det rör sig om cirka tio ton levande kyckling. Jag vill inte gå närmre på vilket värde, men det är ganska stort, säger Dennis Svensson.

De nödslaktade kycklingarna kommer att omhändertas av företaget Konvex och skickas till någon av deras två produktionsanläggningar.

– Vi destruerar dem och därefter blir de värme och energi, så de går tillbaka in i kretsloppet, säger Linda Lundberg, vd på Konvex.

ANNONS