Mikaela Waltersson (M) regionstyrelsens ordförande säger att hon känner sig trygg med beslutet om att lägga ned Hallands enda tillnyktringsenhet. Svein Henriksen (MP), som som var ordförande i psykiatrinämnden när verksamheten öppnades är däremot kritisk och efterlyser en risk- och konsekvensanalys.
Mikaela Waltersson (M) regionstyrelsens ordförande säger att hon känner sig trygg med beslutet om att lägga ned Hallands enda tillnyktringsenhet. Svein Henriksen (MP), som som var ordförande i psykiatrinämnden när verksamheten öppnades är däremot kritisk och efterlyser en risk- och konsekvensanalys. Bild: Roger Larsson och Jari Välitalo

Tillnyktringsenheten läggs ned efter bara ett år

När Region Halland startade en tillnyktringsenhet för två år sedan beskrevs den som efterlängtad och något som skulle fylla ett stort behov. Nu har regionstyrelsen beslutat att den ska läggas ner.

ANNONS
|

– Det handlar i första hand om att platserna inte nyttjats särskilt mycket, men också om en besparing för regionen. De flesta kommuner har valt att lösa sina behov på andra sätt, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

När tillnyktringsenheten öppnade sommaren 2018 var den en del i arbetet med att utveckla missbruksvården i Halland och placerades vid psykiatrins beroendeavdelning på sjukhuset i Varberg.

Då hade Halland varit utan tillnyktringsenhet sedan 2010 och i samband med invigningen lyfte inte minst polisen betydelsen av att det fanns ett alternativ till deras egna ”fylleceller”; att personer nu kunde få vård och inte bara en plats att sova på.

ANNONS

Pausade redan efter ett år

Men redan efter ett år, sommaren 2019, när psykiatrin behövde spara pengar, bestämdes att verksamheten skulle ta paus. Det motiverades bland annat med att man bara haft 96 patienter under det gångna året och att det innebar en hög kostnad per besök.

Vid regionstyrelsens senaste möte beslutades så att enheten ska stänga för gott, vilket ger en besparing på 2,5 miljoner kronor per år. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ville att ärendet skulle återremitteras och att det skulle göras en ordentlig konsekvensanalys, men fick inte gehör.

– Vi i majoriteten kände oss trygga med att ta beslutet nu. Frågan har ju varit uppe flera gånger och hanterats av psykiatrin, säger Mikaela Waltersson.

Besviken över beslutet

Svein Henriksen (MP), som tidigare var ordförande i psykiatrinämnden och var med och invigde tillnyktringsenheten, är däremot besviken över beslutet.

– Enheten har ju bara varit öppen ett år och hann inte bli inarbetad i alla kommuner. Det känns som den satsning vi gjorde aldrig fick en riktig chans. Dessutom har det inte gjorts någon risk- och konsekvensanalys kring nedläggningen och man har inte involverat brukarföreningarna. Vad händer nu med de här patienterna? Halland har historiskt sett en hög dödlighet bland missbrukare, säger han och tillägger:

– I sammanhanget är 2,5 miljoner kronor per år inte mycket pengar. Nu kommer vi att få tillbaka den här patientgruppen hos polisen, Piva och akuten och det är inte där de hör hemma.

ANNONS

Läs mer: Regionen tar över ansvaret för missbruksvården

Läs även: Ny avdelning för vård av missbrukare invigd

ANNONS