Från och med nästa vecka kommer första och andra dosen av covidvaccinet att ges med fyra veckors mellanrum, istället för dagens sju. Den som redan har en tid inbokad kan boka om i mån av lediga tider.
Från och med nästa vecka kommer första och andra dosen av covidvaccinet att ges med fyra veckors mellanrum, istället för dagens sju. Den som redan har en tid inbokad kan boka om i mån av lediga tider. Bild: Johan Nilsson/TT

Tiden till andra sprutan kortas

Bättre tillgång på vaccin gör att Region Halland nu kortar tiden mellan första och andra vaccindosen till fyra veckor. Den som redan har en tid inbokad efter sju veckor ges möjlighet att boka om.

ANNONS
|

– Ombokning kommer att kunna göras både digitalt och via vaccinationsbokningen på telefon, men först från och med vecka 33. Det är först då som vi får större vaccinleveranser, säger Bibi Estev, områdeschef på uppdrag pandemi hos Region Halland.

Som HP tidigare berättat kommer intervallen mellan första och andra dosen vaccin att kortas från sju till fyra veckor från och med nästa vecka (vecka 32). Detta gäller både för Pfizers och Modernas vaccin.

Kan boka om i mån av tid

De som redan tagit första dosen och fått en tid för dos två efter sju veckor kan alltså boka om, i mån av lediga tider.

– Just nu finns finns det relativt gott om lediga tider för dos 1, men få ombokningsbara tider. Från vecka 36 och framåt beräknas vaccintillgången öka och därmed också antalet disponibla tider för ombokning av dos 2, säger Bibi Estev.

ANNONS

Region Hallands plan är fortfarande att stänga vaccinationscentralerna i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka efter vecka 38.

– Efter det kommer vaccinationsinsatsen fortsätta på utvalda vårdcentraler i varje kommun. Vilka det är finns listat på 1177.se, säger Bibi Estev.

Stort intresse bland 16- och 17-åringar

I nästa vecka påbörjas också vaccinationen av Hallands 16- och 17-åringar. 39 procent av de som är födda 2004 och 29 procent av födda 2005 uppges redan ha bokat en vaccinationstid.

ANNONS