Klippt och klart. Thea med flätorna efter fullbordat verk.
Klippt och klart. Thea med flätorna efter fullbordat verk.

Thea Alne skänker sitt hår till cancersjuka barn

När åttaåriga Thea Alne såg ett tv-inslag om cancersjuka barn på tv bestämde hon sig. Hon ville klippa sig och skänka bort sitt eget hår till en peruk för någon sjuk.

ANNONS
|

Thea bor på Tröingeberg i Falkenbergs och klasskompisarna i Vinbergsskolan kanske har svårt att känna igen henne när hon kommer till skolan i dag. Frisyren är betydligt kortare.

Initiativet kommer från henne själv och när föräldrarna insåg att hon menade allvar tog de via Barncancerfonden reda på hur det går till att skänka hår. Det skickas till ett företag i Stockholm som tillverkar peruker och sedan förmedlar det till behövande patienter.

– Det är tydligen stor brist på hår. Inte bara när det gäller cancerpatienter utan även andra sjukdomar, berättar Theas mamma Mia.

– Jag tror att det som händer runtomkring med alla flyktingar har påverkat henne och syskonen. De vill gärna hjälpa till och stoppar mynt i en bössa till Rädda Barnen när de fått pengar för att hjälpa till hemma.

ANNONS

Frisören Sara Eriksson håller i saxen och gör fyra flätor som är cirka 25–30 centimeter långa. Hon frågar Thea en sista gång i fall det är säkert att hon inte ångrar sig. Sedan klipper hon till.

– Oj, det känns jättekonstigt, konstaterar Thea när det hela är klart.

Men hon är nöjd med sin nya frisyr och hoppas locka fler att göra likadant. Sedan tar hon flätorna och lägger i ett kuvert för att posta det till företaget i Stockholm.

Mamma Mia räknar med att det tar tre–fyra år innan håret vuxit ut till samma längd igen. Men hon och pappa Mattias ser väldigt stolta ut när de betraktar dotterns nya frisyr.

ANNONS