Svalare intresse för vaccin i den yngre gruppen

Medan över 90 procent av hallänningarna över 65 år redan vaccinerat sig mot covid-19 har knappt 60 procent i åldersgruppen 18-29 år bokat tid för vaccination. Nu uppmanar smittskyddsläkare Maria Löfgren ungdomarna att ta chansen.

ANNONS
|

Sedan början av juli har alla hallänningar över 18 år kunnat boka tid för vaccination. När den äldre gruppen släpptes in i bokningssystemet överbelastades det av 70-plussare som hängde på låset, när det nu är yngre som bokar ser det annorlunda ut.

LÄS MER:Kaosartat när 70-plussare fick boka vaccination

Enligt statistik från Region Halland hämtad den 12 juli har knappt 60 procent av hallänningarna mellan 18 och 29 år påbörjat sin vaccination eller bokat en tid för att göra det. Region Hallands biträdande smittskyddsläkare Maria Löfgren hoppas och tror att den siffran kommer landa på 80 procent så småningom.

– När vi kommit lägre ned i åldrarna har vi sett att det inte varit riktigt samma tryck. Man har inte hängt på låset och bokat samma dag, vi såg samma när det gällde 70- och 80-talisterna. 60 procent är ändå en relativt stor andel men vi har naturligtvis förhoppningen att vi ska nå ännu högre upp, säger Maria Löfgren.

ANNONS

LÄS MER:Så stor del av befolkningen i varje område vaccinerar sig

Yngre verkar avvakta

Enligt Maria Löfgren behöver den mindre andelen vaccinerade inte betyda att yngre inte vill vaccinera sig, utan kan också förklaras med att de inte har lika bråttom.

– Det var lite förväntat med tanke på att vi vet att det framförallt är de äldre som drabbas hårt när det gäller svår sjukdom och risk att avlida. På så sätt är det naturligt att de var ännu mer måna om att bli vaccinerade så fort som möjligt, säger Maria Löfgren och fortsätter:

– Trots det har vi nått väldigt många medelålderns och relativt unga hallänningar, vi ser ett starkt intresse men det tar längre tid.

Smittskyddsläkaren uppmanar till vaccination

I september beräknas den största delen av vaccinationsinsatsen vara avklarad och i takt med det kommer regionens fyra stora vaccinationscentraler att avvecklas. Även efter det kommer det vara möjligt att få en spruta men då endast på vårdcentral.

– För individen är varje vecka som man är skyddad mot covid-19 en vinst. Det är verkligen ett råd till alla att inte gå och avvakta utan ta chansen, säger Maria Löfgren.

LÄS MER:Då stänger Hallands vaccinationscentraler

LÄS MER:Många är med och bidrar när 1400 ska vaccineras varje dag

Är det lika viktigt för en frisk 25-åring att vaccinera sig som för en 75-åring?

– Även för relativt unga personer finns det en risk att man faktiskt drabbas av så svår sjukdom att man kräver sjukhusvård. Som vaccinerad löper du mindre risk för att insjukna och att eventuellt smitta andra. Det är en kombination av ett skydd för dig själv men också ett skydd för omgivningen och samhället.

ANNONS

LÄS MER:Noll inlagda patienter med covid-19 på Hallands sjukhus

LÄS MER:Halländska fotbollssupportrar kopplas till deltafall

ANNONS