”Det är uppenbart att det fortfarande finns en epidemi, men på något sätt yttrar den sig på ett annat sätt än att folk behöver sjukhusvård”, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus.
”Det är uppenbart att det fortfarande finns en epidemi, men på något sätt yttrar den sig på ett annat sätt än att folk behöver sjukhusvård”, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus. Bild: Daniel Molund och Region Halland

Svårtolkat coronaläge i Halland

Hur allvarligt är coronaläget i Halland? Under förra veckan upptäcktes ytterligare 155 fall, men bara fem personer vårdas på sjukhus.
– Det är uppenbart att det fortfarande finns en epidemi, men på något sätt yttrar den sig på ett annat sätt än att folk behöver sjukhusvård, säger Markus Lingman, överläkare och strateg på Hallands sjukhus.

ANNONS
|

Att få en klar bild av smittläget är inte helt enkelt, eftersom det kan mätas på så många olika sätt. Tittar man bara på antalet konstaterade fall i Halland så får man känslan av att situationen nu är värre än den var under våren och sommaren.

Förra veckan (vecka 41) konstaterades 155 nya fall i Halland, vilket är tre gånger så många som i mitten av april (vecka 16). Å andra sidan var provtagningen för covid-19 då inte öppen för allmänheten och i vecka 16 genomfördes knappt 570 coronatester, vilket kan jämföras med över 5 500 i vecka 41.

ANNONS
Bilden över antalet bekräftade covidfall i Halland ger känslan av läget nu är minst lika illa som under våren, men den tar inte hänsyn till att väldigt många fler nu testar sig. I förra veckan upptäckes 155 nya fall, vilket är tre gånger så många som i mitten av april.
Bilden över antalet bekräftade covidfall i Halland ger känslan av läget nu är minst lika illa som under våren, men den tar inte hänsyn till att väldigt många fler nu testar sig. I förra veckan upptäckes 155 nya fall, vilket är tre gånger så många som i mitten av april. Bild: Region Halland

Bara tre procent får ett positivt provsvar

Ett bättre mått blir då att mäta hur stor andel av de som testar sig som får ett positivt provsvar. Och här märks en tydlig skillnad mellan hösten och vår/sommar.

Fram till slutet av juni fick mellan 8 och 15 procent besked om att de hade covid-19. Under sensommaren och hösten har den siffran istället pendlat mellan en och knappt fem procent. De två senaste veckorna har tre procent fått ett positivt provsvar.

Även denna siffra kan dock vara lurig eftersom den påverkas av tillgången till provtagning och vilka personer som testas. I början av pandemin provtogs främst de som kom till sjukhus med misstänkt covid-19 och riskgrupper med symptom. Idag uppmuntras alla med minsta symptom att testa sig.

Sedan självprovtagningen öppnade för allmänheten i juni har antalet som testar sig ökat dramatiskt. Andelen som får ett positivt provsvar är dock nu mycket läge än under våren och har sjunkit från runt 10-15 procent till 2-3.
Sedan självprovtagningen öppnade för allmänheten i juni har antalet som testar sig ökat dramatiskt. Andelen som får ett positivt provsvar är dock nu mycket läge än under våren och har sjunkit från runt 10-15 procent till 2-3. Bild: Region Halland

Betydligt färre vårdas på sjukhus än i våras

Ett annat sätt att mäta ”allvaret” i pandemin är att titta på antalet personer som behöver sjukhusvård och intensivvård. Här är siffrorna betydligt mer optimistiska för Hallands del.

– Än så länge ser vi ingen koppling mellan ökningen av antalet konstaterade fall och vårdbehovet. Sedan i augusti har vi haft i snitt 3-4 inlagda för vård av covid-19. Någon vecka har det varit noll och någon vecka sju, men trenden är just nu inte ökande, säger Markus Lingman.

För tillfället vårdas fem hallänningar på sjukhus för covid -19, varav en på intensivvårdsavdelningen. I april kunde upp mot 9 personer behöva intensivvård samtidigt och upp mot 30 personer vara inlagda för covidvård på sjukhusen.

ANNONS

– För att få en bra bild av utvecklingen så behöver man nog väga samman alla mått. Beläggningen på sjukhusen är en viktig del, men vi kan också titta på trender när det gäller antalet konstaterade fall. Vi har nu ganska länge haft en bred provtagning och ser allvarligt på att antalet ökar, säger smittskyddsläkare Maria Löfgren.

Bilden visar hur många personer som intensivvårdats i Halland för covid-19 sedan slutet av mars. I april var det inte ovanligt med nio personer samtidigt. Sedan i juli har det handlat om enstaka fall. Just nu intensivvårdas en person på Hallands sjukhus.
Bilden visar hur många personer som intensivvårdats i Halland för covid-19 sedan slutet av mars. I april var det inte ovanligt med nio personer samtidigt. Sedan i juli har det handlat om enstaka fall. Just nu intensivvårdas en person på Hallands sjukhus. Bild: Svenska intensivvårdsregistret

Beredskap för att starta epidemivård igen

Om även vårdbehovet skulle öka igen så är sjukhuset redo för det:

– Vi har inte behövt sjösätta en ny expansion av epidemivården, men om det behövs så vet vi exakt vad vi ska göra. Naturligtvis hoppas vi slippa mer påverkan på vården, eftersom det finns så mycket annan vård som vi nu behöver leverera. Vi är därför ohyggligt angelägna om att alla fortsätter att vidta de skyddsåtgärder som finns, säger Markus Lingman.

Varför flertalet av de som nu insjuknar i covid -19 inte blir svårt sjuka finns inget tydligt svar på. Ett faktum är att de som nu konstateras smittade är yngre än under våren. Medelåldern låg förra veckan på 44,4 år, jämfört med 55,5 år i april.

– Den uppgång vi såg efter sommaren var främst i de yngre åldrarna, 20-30 år, men den senaste veckan dominerar åldersgrupperna 40-50 år och 50-60 år. Skulle den glidningen fortsätta uppåt mot de som är över 70 år så befarar jag att det kommer att märkas i sjukvårdsstatistiken, säger Maria Löfgren.

ANNONS

Flera möjliga förklaringar

Markus Lingman ser även andra förklaringar till att inte fler behöver sjukhusvård just nu.

– Vi är förberedda på ett annat sätt och kanske lyckas skydda riskgrupper bättre. Vi har mer kunskap om sjukdomen och användning av skyddsutrustning. Vi har också en helt annan möjlighet att diagnostisera och hindra smittspridning, säger han.

Kan det också vara så att de sköraste redan drabbats av covid-19 och i värsta fall avlidit?

– Det blir en spekulation, men även under en vanlig influensasäsong så är det ju de redan sjuka som löper störst risk att bli svårt sjuka och dö av ytterligare en sjukdom, säger Markus Lingman.

Läs även: Coronamysteriet: Totala antalet döda har inte ökat i Halland

Hittills har 89 hallänningar med konstaterad covid-19 avlidit. Alla utom en av dem har tillhört en medicinsk riskgrupp och medelåldern på de avlidna är 83,7 år.

– Det bästa sättet att skydda de äldre är att förhindra smittspridning i alla åldersgrupper. Det finns ju alltid beröringspunkter mellan olika åldrar, säger Maria Löfgren.

ANNONS