Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/13

Succé för seniormöte

Den nionde Seniormässan i Sparbankshallen i Varberg på torsdagen blev en succé för arrangerande Varberg Event.

– Vi slog publikrekordet, säger Varberg Events vd Jochum Bernéus.

Parkeringsplatsen utanför Sparbankshallen fylldes snabbt och det var kö för att komma in till Seniormässan. Väl därinne kunde besökarna kryssa sig fram och exempelvis ta chansen att kolla blodsockerhalten, blodtrycket, lungkapaciteten eller sina ögon.

– Vi hade 87 utställare i år och minst 2 300 besökare, så vi är väldigt nöjda.

Att dagens pensionärer generellt sett är piggare än tidigare generationer konstaterade den forna Lunda-professorn Bodil Jönsson i sin föreläsning.

Det syntes också under det gympapass som 16 medlemmar i Friskis & Svettis seniorgrupp genomförde på scenen.

Vi har haft dagspass i tio år och intresset har vuxit successivt. Nu har vi 120 deltagare och den äldsta är 88 år. Den sociala samvaron är också viktig, med kaffe och eftersnack, sa Friskis & Svettis verksamhetsledare Mia Rolfes.

Efter Icona Pops ”Emergency”, Chips ”Dag efter dag” och Charlie Puths ”Marvin Gaye” avslutades gympapasset till norska kultlåten ”Rompa mi” med gruppen D.D.E.

– Träningen gör att man får ett behagligt liv och känner sig 40 år yngre, säger ”Decka-Leif” Andersson, som började för sju år sedan.

– Jag tror att det är två tredjedelar tjejer i grupperna och de är bättre än oss gubbar eftersom de är mjukare. Men alla kan vara med.

Artisten Marie Bergman spelade och sjöng i två omgångar. Hon har varit soloartist länge, men någon kanske minns att hon som medlem i Family Four vann Melodifestivalen två år i rad (1971–1972).

Marie vann även 1994, ihop med Roger Pontare, och delar därmed rekordet på tre mello-vinster som artist med Carola.

Läktarna var fullsatta när Modestugan i Åsa visade några av vårens nya klädkollektioner, lämpligt nog med mannekänger som var jämnåriga med publiken.

– Mönstrat är inne i vår, både på över- och underdelar, och vi får även se mycket marinblått. Sjalsmycken är en nyhet som kommer, berättade Annett Wiktorsson.

Senare hade även Rydholms en modevisning, hembygdsföreningen Gamla Varberg visade bilder och föredrag hölls av bland andra begravningsentreprenören Gillis Edman och Hallands Nyheters redaktionschef Cecilia Frisk.

Pensionärernas riksorganisation (PRO), Senioruniversitetet VSU och pensionärspartiet SPI Välfärden hade montrar i år, liksom Varbergs kommun och många företag.

Seniormässan kändes som en stor mötesplats och det var säkert fler än en besökare som stannade längre än beräknat.

Både små och stora frågor diskuterades och för en dam, som inte ville ha sitt namn i tidningen, var säkerheten för de gående i Falkenberg viktigast just nu.

– Ja, det är fruktansvärt vad de cyklar på trottoarerna. Man blir rädd när de kör förbi och polisen gör ingenting, sa hon.