Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stort vaccinintresse när fas 4 drog igång

Idag gick startskottet för den fjärde och sista fasen av covidvaccinationen i Halland. Först ut var de hallänningar som är födda 1961-1963 och redan vid lunchtid hade hälften av dem bokat en tid. Nu är det också klart att födda 1966 och tidigare får börja boka tid på måndag och födda 1967 och 1968 släpps in i bokningen på onsdag.

– Hur stora släppen blir framöver beror på vaccintillgång och på hur stora kullarna är varje år. Vi har som ambition att kommunicera varje släpp med några dagars varsel, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Som tidigare aviserats så kommer de hallänningar som omfattas av den sista fasen, det vill säga alla 18-59-åringar som inte ingått i någon tidigare prioriterad grupp, att betas av bakifrån så att de äldre vaccineras före de yngre.

Den första åldersgruppen, födda 1961-1963, omfattar cirka 5 700 personer.

– Det har varit ett bra intresse i den gruppen. Vid lunchtid hade cirka 2 700 personer bokat tid, varav 88 procent via den digitala bokningen. En del har kunnat boka tid redan i nästa vecka, men de flesta ligger lite längre fram. Från vecka 21 till vecka 23 finns det gott om tider, säger Johanna Wiechel Steier.

Läs mer: Boka vaccin mot covid-19 i Halland – så gör du

Eftersom de halländska vårdcentalerna nu har fullt upp med att ge den andra dosen vaccin finns det flest tider på vaccinationscentralerna i Halmstad (Halmstad Arena), Falkenberg (gamla biblioteket) och Kungsbacka (Tingbergshallen).

Även vårdcentralen Hylte och Strandängshälsan i Laholm har gott om tider för personer i fas 4. Vaccinationscentralen i Varberg (Arena Varberg) öppnar i vecka 22 och fram till dess finns tider på Neptunuskliniken.

Redan imorgon, lördag, öppnas bokningen för hallänningar födda 1964 och därefter följer alltså nya släpp måndag (födda 1965-1966) och onsdag (födda 1967-1968).

Lägre intresse i fas 3

Starten av den sista vaccinationsfasen i Halland var egentligen planerad till mitten av juni. Att den nu tidigarelagts hänger bland annat samman med att fas 3 gick fortare än väntat. I denna grupp har bland annat 60-64-åringar och personer i olika riskgrupper ingått.

– Intresset i denna fas har varit lägre än i tidigare grupper. Samtidigt kan det vara så att en del avvaktar med bokningen. Personer som vi tänker ingår i gruppen med riskfaktorer kanske inte själva räknar in sig där utan väntar till fas 4, säger Johanna Wiechel Steier.

Intresset för att vaccinera sig mot covid -19 har hittills varit stort i Halland. Över 90 procent i åldersgruppen 70-90 har tagit sin första spruta och i gruppen 60-69 år närmar man sig nu 80 procent. Bild: Folkhälsomyndigheten
Intresset för att vaccinera sig mot covid -19 har hittills varit stort i Halland. Över 90 procent i åldersgruppen 70-90 har tagit sin första spruta och i gruppen 60-69 år närmar man sig nu 80 procent. Bild: Folkhälsomyndigheten

Vaccinationstakten påverkas som vanligt också av tillgången på vaccin. På den fronten har det inte hänt något nytt, utan beskedet är fortfarande att Halland kommer att få cirka 14 000 doser per vecka i maj och att leveranserna sedan ökar.

– Vi ser att tillgången matchar de släpp vi planerat för nu, konstaterar Johanna Wiechel Steier.

Snart fyra av tio vuxna vaccinerade

Till och med i onsdags, den 12 maj, hade 149 942 vaccinationer genomförts i Halland, varav 113 958 var en första dos och 35 984 den andra. Det innebär att Halland fortfarande håller lite högre vaccinationstempo än snittet i riket.

Till och med förra veckan hade 37 procent av svenskarna fått sin första dos vaccin och 11 procent även den andra.. Motsvarande siffror för Halland var 38,5 procent vaccinerade med första dosen 13,5 procent även med andra.

Högst tempo i landet håller just nu Värmland, där 47,7 procent av alla vuxna förra veckan hade fått sin första dos, följt av Dalarna och Gävleborg, där 45,7 procent fått minst en dos.

Läs även: Var tredje hallänning är nu vaccinerad

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!