Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Region Hallands nya digital tjänst har bara funnits i fem dagar, men redan har nästan 8 500 personer testat sina coronaliknande symptom. 85 procent av dem har fått rådet att stanna hemma och kurera sig själv. Bild: Roger Larsson
Region Hallands nya digital tjänst har bara funnits i fem dagar, men redan har nästan 8 500 personer testat sina coronaliknande symptom. 85 procent av dem har fått rådet att stanna hemma och kurera sig själv. Bild: Roger Larsson

Stort sug efter att testa symptom på coronasmitta

Nästan 8 500 personer har sedan i fredagskväll använt Region Hallands nya digitala test kring coronasmitta. 15 procent av dem har rekommenderats att kontakta vården.
– Det märks att invånarna har ett stort behov av få svar på vad som gäller för just deras symptom, konstaterar kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier.

Sedan den 13 mars tas inte längre coronaprov på alla misstänkta fall i Halland, utan enbart på personer med allvarliga symptom och de som riskerar att sprida smitta inom vård och omsorg. Övriga med feber och hosta ombeds att stanna hemma tills symptomen gått över.

Läs mer: Nytt läge: enbart svårt sjuka ska coronatestas

I fredags lanserades dock en digital tjänst på 1177.se/halland där man matar in sina symtom och får svar på om man bör kontakta vården eller kan sköta om sig själv hemma.

Här kan du göra testet

– Man får förstås inte svar på om man har coronasmitta, utan på om man ska ringa 1177 eller inte. Vår förhoppning är att detta ska avlasta 1177 så att de som verkligen behöver komma fram också gör det, säger Johanna Wiechel-Steier.

Testet utförs helt anonymt, men Region Halland kan se hur stor andel som rekommenderats att kontakta vården. För tillfället handlar det om cirka 15 procent.

– Det har gått för kort tid för att vi ska kunna se någon trend, men det verkar som att många får ett lugnande besked. Tjänsten riktar sig ju till personer som känner oro, säger Fredrik Stegmark, digitaliseringsstrateg i Region Halland.

Av de 8 475 personer som hittills slutfört testet är det inte ens hälften som loggat in från Halland, utan övriga har av någon anledning befunnit sig utanför länsgränsen. Halmstadborna är i särklass flitigast användare, medan enbart 26 Hyltebor gjort testet. I Träslövsläge utanför Varberg har däremot hela 180 personer genomfört testet.

– Vi har ingen aning om vad det beror på, men är tacksamma för att folk använder tjänsten, säger Fredrik Stegmark.

Totalt har nu 71 hallänningar via provsvar fått konstaterat att de har Covid-19.

– Siffran säger i och för sig inte hur många som är smittade av coronaviruset i Halland, utan hur många av de som testats som fått bekräftat att de har Covid-19. För en handfull av dem har vi inte hittat någon koppling till resor eller kontakt med andra smittade, vilket tyder på att det finns en samhällssmitta, säger Johanna Wiechel-Steier..

På onsdagseftermiddagen vårdades nio hallänningar på sjukhus för Covid-19, varav två på intensivvårdsavdelningen. Flera av de tidigare konstaterade fallen rapporteras redan ha blivit friska.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här