Stampenkoncernen kommer inom kort att sjösätta ett stort sparpaket till följd av kraftigt minskade annonsintäkter. ”Hur olika titlar påverkas kommer att klarna inom de närmaste veckorna”, säger Herman Nikolic, Hallandspostens chefredaktör.
Stampenkoncernen kommer inom kort att sjösätta ett stort sparpaket till följd av kraftigt minskade annonsintäkter. ”Hur olika titlar påverkas kommer att klarna inom de närmaste veckorna”, säger Herman Nikolic, Hallandspostens chefredaktör. Bild: Yvonne Persson och Jari Välitalo

Stort sparpaket på Stampen drabbar även HP

En kraftigt minskad annonsförsäljning gör att Stampenkoncernen, där Hallandsposten ingår, ser sig tvingad att sjösätta ett stort sparpaket. Enligt Stampens vd kommer det bland annat innebära att anställda kommer att varslas, men det är ännu oklart hur HP drabbas.

ANNONS
|

Under torsdagen hölls ett stormöte för all personal inom Stampen Media, där vd Johan Hansson informerande om det ekonomiska läget och konsekvenserna av det.

Att både många företag och privatpersoner har det tufft ekonomiskt märks nu tydligt i form av en kraftigt vikande annonsmarknad. Under årets sju första månader minskade annonsförsäljningen i koncernen med 30 miljoner kronor och under augusti med ytterligare 10.

Alla kommer att få bidra

Exakt hur sparpaketet ska utformas är inte klart, men Johan Hansson var tydlig med att det kommer att innebära varsel och att man behöver se över alla verksamheter. Stampenkoncernen består i dag av 16 tidningar, där Göteborgs-Posten är den största. Totalt har Stampen Media drygt 1 500 anställda och omfattar även logistik- och distributionsbolaget VTD.

ANNONS

– Hur olika tidningar påverkas kommer att klarna inom de närmaste veckorna, men eftersom det handlar om ett stort sparpaket så kommer sannolikt alla att få bidra. Koncernledningen arbetar nu med en genomlysning och kommer att ha nära samverkan med facken, säger Herman Nikolic, Hallandspostens chefredaktör.

Påverkar även distributionen

Stampenkoncernen jobbar samtidigt med andra möjliga besparingar, vilket bland annat kommer att påverka utdelningen av papperstidningen.

– För att säkra papperstidningens överlevnad måste Stampen koncentrera sig på att dela ut tidningen i de områden där pappersprenumeranterna bor tätt. I vissa områden blir det helt enkelt en för stor kostnad per utdelad tidning, säger Herman Nikolic och fortsätter:

– Detta kommer tyvärr även att påverka en mindre del av Hallandspostens prenumeranter. De som berörs kommer att kontaktas och erbjudas andra prenumerationsformer. Man kommer även få hjälp att komma i gång med digitala alternativ, om man behöver det.

ANNONS