Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Johnny Samuelsson
Bild: Johnny Samuelsson

Stormen kan bli värre än befarat

Framåt fredag eftermiddag ser det ut att blåsa upp rejält. Ute till havs ser vinden ut att kunna nå drygt 30 sekundmeter. SMHI har nu gått ut med en klass 2-varning för Halland.

Stormen ser ut att blåsa in ordentligt över oss framåt sen eftermiddag eller tidig kväll. Beroende på vilket prognosinstitut man följer så varierar vindstyrkorna rejält. Enligt SMHI kan det bli vindbyar på uppemot uppemot 32 meter per sekund någon gång under sen kväll, medan andra institut gör helt andra bedömningar.

– Jag tror inte att det kommer att blåsa över 30 meter per sekund i byarna in över land rakt utanför Halmstad, det tror jag inte, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

– Ju mer extremt väder det är, desto svårare är det att bedöma exakt vart det hamnar och hur starka vindstyrkorna kommer att bli, därför är det en bra metod att titta på olika prognoser för att få en bild av hur stora vindstyrkor det kan handla om.

Oavsett prognosmakare och modell ser det i alla fall ut att bli rejält blåsigt. Så blåsigt att SMHI faktiskt gått ut med en klass 2-varning. Så det är viktigt att verkligen se till att fästa lösa föremål, kanske bära in trädgårdsmöbler och liknande.

– Skillnaden i vindstyrka mellan till exempel 25 och 30 meter per sekund är stor, men redan vid 25 meter per sekund knäcks träd och det brukar ju räcka för att det ska kunna bli ordentligt besvärligt, säger Ian Engblom.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här