Stefan & Krister förlorar miljoner om Moment Group går i konkurs

Stefan & Krister var med och startade det som i dag är Moment Group. Duon har fortfarande stora aktieinnehav som riskerar att bli värdelösa vid en konkurs. Men båda är mer bekymrade över kollegor i branschen.

ANNONS
LocationFalkenberg||

– Vad som känns lite tråkigt är om det går åt helvete på grund av att staten bestämt det när man satsat så mycket av sig själv och byggt upp bolaget under så lång tid. Om det varit på grund av slarv eller att vi varit dåliga hade man kunnat acceptera det på ett annat sätt, säger Stefan Gerhardsson.

Han är den som har flest aktier av dem som startade bolaget en gång i tiden och var även styrelseordförande några år i början innan bolaget började växa på allvar. Stefan har 900 000 aktier som strax före coronautbrottet i början av året var värderade till cirka 5,8 miljoner kronor.

ANNONS

Krister har sålt en del aktier

Krister Classon har färre kvar, cirka 565 000 aktier, som vid samma tid värderades till 3,7 miljoner.

– Jag sålde av en del när de lågt högt i kurs för flera år sedan. Jag behövde släcka vissa bränder i min omgivning, förklarar Krister över telefon.

Även han satt med i styrelsen från starten och hängde med där en bit in på 2000-talet.

– När det blev börsnoterat tyckte jag att det blev för stort för mina kunskaper. Det blev svårare att komma med råd eftersom jag inte hade någon erfarenhet. Jag kände att man måste ha nya människor för det.

– Samtidigt satt jag på två stolar också i och med att jag jobbade i företaget med att regissera och skriva manus.Jag tyckte det blev svårt att sitta i styrelsen då med, säger Krister.

Båda klarar sig ändå

Även Stefan har lämnat styrelsen sedan länge.

– För något år sedan satt jag med i nomineringsgruppen som utser styrelsen. Där var jag med i ett par år. Annars är jag inte speciellt engagerad i den biten längre.

Ingen av dem sitter i sjön om det skulle bli konkurs för Moment Group (som bytt namn och ombildats några gånger sedan starten 1987). När det började gå riktig bra investerade båda i pensionsförsäkringar och klarar sig ekonomiskt även när branschen står stilla.

ANNONS

Aktierna har tappat mycket i värde

Sedan coronan slog till med restriktioner i början av mars har deras aktier tappat cirka 70 procent i värde. På torsdagen gick de plötsligt upp igen ganska kraftigt vid lunchtid, men hade några timmar senare sjunkit en bit igen. Vid en eventuell konkurs skulle alla aktier bli värdelösa.

– Jag tar det inte så hårt för egen del om det skulle bli konkurs. Så länge du inte sålt din aktie är den ingenting värd och jag har ju ändå fått en del eftersom jag sålde av när de stått högt i kurs.

– Men det hade varit oerhört tragiskt om bolaget går omkull och läggs ned. Det har ju ändå varit ett stabilt företag som funnits i 33 år. Framför allt jättetragiskt för Bosse och Janne (tvillingarna Andersson) som varit med sedan starten 1987. För deras del är det inget jobb utan en livsstil, menar Krister.

Ser aktierna som monopolpengar

Stefan är inne på liknande tankegångar:

– Jag har hela tiden sett aktierna som monopolpengar och klarar mig bra i alla lägen. Det är mer synd om alla de stackare som driver fåmansföretag och som inte har a-kassa. De flesta skådespelare har egna företag och ingen inkomst nu. Liksom många som jobbar runtomkring.

ANNONS

Krister (64 år) drog sig tillbaka som skådespelare för många år sedan men har gjort comeback som musiker med sin hyllade Beatlesföreställning. Höstens inställda föreställningar har skjutits fram ett år.

– Vi har tre utsålda hus i Borås i april som vi kanske får flytta också. Men nu ser det ju lite ljusare ut i och med att vaccin är på väg, menar Krister.

Stefan (62 år) har lagt av och gjort comeback några gånger. Han skulle spelat Åsa- Nisse på Vallarna i somras och ”Stulen kärlek” på Lisebergsteatern i vinter. Han är lite mer pessimistisk om när han kan stå på scen igen.

– Vi får nog vara glada om det blir till nästa höst.

Förhandlingar fortsätter

På fredagen hade Moment Groups koncernledning ingen ytterligare information om förhandlingarna kring nya finansiärer som skulle kunna rädda bolaget som innehåller 2entertain (tidigare Nöjespatrullen) och har sitt huvudkontor i Falkenberg:

“Förhandlingar med investerare, aktieägare och obligationsinnehavare pågår fortsatt och bolaget bedömer att det föreligger förutsättningar att fortsätta diskussionerna för att nå fram till en överenskommelse. I det fall en lösning inte kommer på plats inom kort väntar fortsatt företagsrekonstruktion alternativt konkurs", skriver Moment Group i ett pressmeddelande.

MOMENT GROUPS TIO STÖRSTA AKTIEÄGARE

• Flest av de 32,4 miljoner …aktierna (lika många röster) i Moment Group ägs av:

Wallbomgruppen 20,28 %: 6 571 878 aktier ≈ 12,1 miljoner kr

Verna fastigheter AB 16,67 %: 5 400 280 aktier ≈ 9,9 miljoner kr

Engströms Trä AB 13,26 % 4 297 500 aktier ≈ 7,9 miljoner kr

Thomas Wernhoff 4,01 %: 1 300 000 aktier ≈ 2,4 miljoner kr

Jan Ludvid Löngårdh 3,14 %: 1 017 000 aktier ≈ 1,9 miljoner kr

Stefan Gerhardsson 2,78 %: 900 000 aktier = 1 656 000 kr

Thomas Petersson 2,37 %: 767 740 aktier = 1 412 642 kr

Avanza Pension 1,98 %: …643 037 aktier = 1 183 188 kr

TF Group Scandinavia 1,91 %: 618 125 aktier = 1 137 350 kr

Krister Classon 1,75 %: …565 966 aktier = 1 041 377 kr

• Beräknat på aktiekursen den …20 november kl. 12.00 (1,84 kr)

ANNONS