Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Statsminister Stefan Löfven: ”Bättre att vara på Gekås än i Almedalen”

Statsminister Stefan Löfven kom till Gekås till sist, en bättre använd tid än att befinna sig i Almedalen, enligt honom själv. Och vad ville folket snacka med statsministern om?

14-årige Linus Andersson från Karlskoga var på Gekås med familjen och hade hittills mest sett en tröja som han ville köpa, så det var ett bättre fynd när han hittade en statsminister i varuhuset.

– Tidigare har jag selfies med Brolle och Joe Labero, men det här är ju bättre, sa han efter att ha fixat sig en selfie med Stefan Löfven.

Statsministern till Gekås

Statsministern hade till sist anlänt till Gekås, för det besök som försenade EU-förhandlingar hade förhindrat i måndags. Men nu var han här, för ett besök som skulle markera hans medvetna frånvaro från Almedalen där han tycker att den politiska eliten och lobbyisterna fått för stort utrymme.

– Då är det här bättre använd tid, sa Stefan Löfven och gick in i det folkliga köpcentret som en av ungefär 20 000 personer som fått samma idé denna torsdag.

Och numera är selfiesarna ett mycket påtagligt inslag vid sådant besök. Statsministerns stab släppte fram både yngre och äldre som ville bli fotograferade tillsammans med Löfven.

Izabela Nanneson, fackordförande på Gekås, hade dock annat i tankarna. Hon ville tala med statsministern om affärstiderna:

– Det behövs en affärstidslag som något begränsar alla affärers öppettider. För oss är det en fråga om arbetsmiljön och möjligheten att få vardagen att fungera, sa Nanneson inför att Gekås nu i höst utökar öppettiderna till klockan 22 på torsdagar, fredagar och lördagar.

VD Boris Lennerhov, fackordförande Izabela Nanneson och statsminister Stefan Löfven. Bild: Håkan Johansson
VD Boris Lennerhov, fackordförande Izabela Nanneson och statsminister Stefan Löfven. Bild: Håkan Johansson

VD Boris Lennerhov hade för sin del en annan fråga som han ville ventilera med statsministern:

– Man har knappt lagt en krona på vägarna häromkring under senare år, sa Lennerhov och påminde om något som även står på många lokalpolitikers önskelista, nämligen bättre standard på vägarna till Ullared från Falkenberg och Varberg.

Namne med Gekås grundare

Kunden Göran Karlsson från Åtvidaberg hade väl inte planerat alls vad han skulle säga till statsministern, men när han nu ändå fick ett snack så blev det om fotboll, om de gamla goda tiderna då Åtvidaberg var en härskare på fotbollsplan.

– Jag har sett både Bayern München och Chelsea på hemmaplan i Åtvidaberg, sa Göran Karlsson – och Löfven såg ut som han var på en bekväm hemmaplan när han för en stund fick prata idrott.

Denne Göran Karlsson brukar tillsammans med sina närmaste lägga en sommarvecka i husvagn på campingen vid Gekås. Och den som roas av tillvarons slumpartade sammanträffanden noterade naturligtvis namnet.

– Ja, jag står staty här utanför, sa Göran Karlsson från Åtvidaberg för att skämta om att han är namne med själve Gekås, varuhusets grundare Göran Karlsson

Löfven värnar små butiker

I samband med besöket ville Löfven poängtera att regeringen även bryr sig om en annan fråga, att de små butikerna på landsbygden måste ges en chans att överleva. Sen gav han en recension av Gekås:

– Det här ger även dem som inte har de högsta inkomsterna en möjlighet att handla. Och det tycker jag är väldigt bra.

Dock kan man undra om detta verkligen är en tilltalande framtidsmodell, ett gigantiskt köpcenter som drar bilister långväga ifrån.

– Jag älskar att köra bil. Det är inte bilåkandet i sig som är problemet utan det är utsläppen som är problemet. Nu säljs allt fler elbilar och vi har tillgång till andra bränslen. Det är den utvecklingen vi ska driva, inte att människor inte ska kunna köra bil. Det är en frihetsfråga som jag tycker är viktig, sa Löfven.

För övrigt fick han inte med sig hustrun Ulla till Gekås. Det var meningen först. Men efter en förgäves väntan i måndags, då maken skulle ha kommit hem från Bryssel och de skulle sammanstråla för Gekås-besöket, så hade hon nu skaffat sig andra planer för denna dag.

Så kan det gå.

LÄS MER: Thomas Karlsson tar över som ensam ägare för Gekås AB

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här