Hallandstrafiken räknar med att gå 220 miljoner kronor back till följd av coronapandemin. Nu är det klart att staten ersätter 88 av dem. Troligtvis får Region Halland hantera resterande underskott.
Hallandstrafiken räknar med att gå 220 miljoner kronor back till följd av coronapandemin. Nu är det klart att staten ersätter 88 av dem. Troligtvis får Region Halland hantera resterande underskott. Bild: Carl af Geijerstam och Henrik Holmberg/TT

Staten ersätter bara delar av Hallandstrafikens pengatapp

Hallandstrafiken väntas ha förlorat 220 miljoner kronor i biljettintäkter vid årets slut. Nu har staten beslutat att ersätta en dryg tredjedel, 88 miljoner kronor. ”Givetvis problematiskt”, konstaterar regionstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Redan i starten av coronapandemin stod det klart att kollektivtrafiken skulle drabbas hårt av det minskade resandet. I april bedömde Hallandstrafiken att man skulle tappa biljettintäkter på en miljon kronor per dag, vilket visat sig vara en bra uppskattning.

– Resandet fortsätter att vara lågt och de förlorade biljettintäkterna är ett jättebekymmer, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Eftersom Hallandstrafiken ägs av Region Halland har det stora pengatappet blivit en fråga för regionpolitikerna. Under våren beslutade man att kompensera Hallandstrafiken, så att inte bolagets aktiekapital skulle riskeras, men uttryckte en förhoppning om att staten skulle hjälpa till.

Läs mer: Hallandstrafiken får mer pengar av regionen

ANNONS

Ersätter en tredjedel av tappet

Nu är det klart att Region Halland får lite drygt 88 miljoner kronor av Trafikverket, som på regeringens uppdrag fördelar pengar till alla drabbade kollektivtrafikmyndigheter.

Summan motsvarar den förlust som Hallandstrafiken gjorde under perioden mars-juni, jämfört med samma period 2019. Det tapp som gjorts sedan dess ser det ut som att Region Halland får bära själv.

– Det pågår tydligen diskussioner mellan regeringen och Trafikverket, men det finns inga beslut om att man ska kunna söka pengar för juli till december. Jag tror det är väldigt sannolikt att det inte blir mer, säger Per Karlsson, Region Hallands ekonomidirektör.

Har ett bra årsresultat

Att regionen då själv får putta in runt 130 miljoner till Hallandstrafiken tror han ändå är görligt.

– På helheten kommer vi ju att göra ett väldigt bra årsresultat (+811 miljoner, reds. anm.). Det har varit många olika stödpaket under året, men just för kollektivtrafiken så får vi inte full täckning, konstaterar Per Karlsson.

Läs mer: Regionen väntas gå 811 miljoner – plus

Hallandstrafiken räknar i år med att få ett minusresultat på 220 miljoner kronor.

– Jag skulle vilja säga att det till 99 procent beror på coronapandemin, säger Per Karlsson.

Läs även: Hallandstrafiken backar – inför tillfällig pappersbiljett

ANNONS

Läs mer: Fortsatt stängda framdörrar på bussarna

ANNONS