Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stampen förhandlar om nytt ägande

Stampen förhandlar nu med möjliga nya ägare till den krisdrabbade mediekoncernen, som äger Hallandsposten. Det är redan klart att ett dotterbolag ska säljas för att få in pengar – men vilket vill man ännu inte säga.

Det är en ny tid för Stampen, med familjen Hjörne som huvudägare. Ägarbolaget Stampen AB har satts i rekonstruktion, tillsammans med 15 av koncernens dotterbolag.

Skulderna på drygt en miljard kronor måste förhandlas bort i en ackordsuppgörelse med fordringsägarna. Sedan måste nytt kapital in, och med det högst sannolikt också nya delägare. Hur stort familjen Hjörnes inflytande blir i framtiden återstår att se.

Läs även: Hallandsposten går bra trots ägarkris

Gabriella Mohoff är fackordförande för journalisterna på Göteborgs-Posten och de andra tidningarna i Stampen Local Media.

– Just nu är stämningen på redaktionerna ganska låg. Men de flesta tror att detta ska gå vägen, säger Mohoff.

Hon hoppas att Stampen ska få nya ägare som drivs av ett stort intresse för lokal journalistik.

– Inte någon som tror att man kan tjäna stora pengar på sådana här bolag. Vi vet vart det kan leda, säger Mohoff.

Stampens kris började med vidlyftiga uppköp av andra bolag, främst tidningar, som gjordes för lånade pengar under en följd av år. Sedan drabbades man av samma nedgång i annonsintäkterna som drabbat hela tidningsbranschen, och så blev skulderna till slut ohanterliga.

Nu hålls borgenärssammanträden i de bolag som satts i rekonstruktion, som en första kontrollstation i processen. Till sammanträdet för Stampen Local Media i Göteborgs tingsrätt kom så många frilansjournalister, alla med fordringar att kräva in, att några tvingades sitta på golvet.

Samtidigt meddelar Stampen att ett av koncernens bolag ska säljas för att få in nytt kapital. Men man säger ännu inget om vilket, eller om det är ett av bolagen som satts i rekonstruktion.

– Jag får be att återkomma om någon dag eller så, säger Martin Alsander, koncernchef i Stampen.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här