Skogssorken kan bära på ett virus som sprids till människa genom luftburna viruspartiklar från sorkens avföring eller urin.
Skogssorken kan bära på ett virus som sprids till människa genom luftburna viruspartiklar från sorkens avföring eller urin. Bild: Hasse Holmberg

Sorkfeber ökar – men inget att oroa sig för i Halland

Den mest uppmärksammade zoonosen, en sjukdom som sprids mellan djur och människor, är utan tvekan coronaviruset. Men det finns fler och det är inte bara i Asien som de sprids. Ny forskning visar att sorkfeber börjar bli vanligare i Sverige.

ANNONS
|

En forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har kommit fram till att virussjukdomen sorkfeber ökar i Sverige. Orsaker verkar vara faktorer som bland annat skogsavverkning, ett minskat rovdjursbestånd och inte minst klimatförändringar.

– Med tanke på den diskussion som pågår i Sverige kring covid-19 där man sagt att det i Asien skulle finnas en stor risk för utbrott av djurspridda sjukdomar även i framtiden, ville vi säga att det inte bara är där sådant händer. Det här är något vi redan har sett i Sverige, säger Frauke Ecke, universitetslektor och en av forskarna bakom studien, till TT.

Sorkfeber sprids via ett virus som överförs från skogssork till människa. Överföringen sker framför allt när människor kommer i kontakt med luftburna viruspartiklar från skogssorkens avföring eller urin, något som kan ske i vedförråd, lador eller i sommarstugor.

ANNONS

I Halland är dock sorkfeber inget att oroa sig för. Även om sjukdomen nu ser ut att spridas är den fortfarande ytterst sällsynt i södra Sverige. 2018 upptäcktes det första fallet där en person smittats i Skåne rapporterar Läkartidningen.

Än finns det inget som tyder på att sorkfeber förekommer i Halland. De senaste tio åren har tre hallänningar diagnostiserats med sorkfeber, men samtliga fall går att koppla till resor norrut i landet. Senast var 2017.

– Jag personligen kommer ihåg när vi för många år sedan diagnostiserade ett fall som varit i Finland. Men alla dessa senaste fallen har koppling till resor i Norrland på olika sett. Det handlar om folk som börjat öppna upp sina stugor och städa bort muslortar, säger Mats Erntell, läkare på Smittskydd Halland.

Fakta: Sorkfeber

Sorkfeber förekommer framförallt norr om Dalälven, i Dalsland och i Värmland.

Vanligtvis rapporteras mellan 100 och 500 fall per år. De år det finns fler sorkar blir sjukdomen vanligare.

Vanliga symptom för sorkfeber är feber, muskelvärk och huvudvärk samt mycket ont i magen och ryggen.

Det finns ingen behandling mot sorkfeber och de flesta blir friska efter en till två veckor.

Källa: 1177 Vårdguiden

ANNONS