Snippsauna är det nya heta – men sågas av experten

Snippsauna har blivit en snackis i hälsovärlden. Det går ut på att ånga underlivet över en skål med hett vatten, gärna med utvalda örter i. Enligt förespråkarna ska snippsaunan ge flera hälsofördelar. Sant eller falskt? Vi frågade Christina Rydberg, överläkare på kvinnokliniken i Varberg.

ANNONS
|

I sitt yrke som specialist inom gynekologi och obstetrik (läran om graviditet och förlossning) möter Christina Rydberg mängder av kvinnor.

Hon är också en i teamet på Vulvamottagningen i Varberg, som tar emot patienter med långvariga underlivsbesvär som smärta, klåda och sveda.

– Jag har sett att det pratas om snippsauna på nätet och i olika medier. Det är i och för sig alltid trevligt när kvinnors underliv uppmärksammas i positiva sammanhang, men några belägg för hälsoeffekter med ångningen finns tyvärr inte, säger hon.

Kallas även Yonisteam

Vid en snippsauna (som även kallas hukbad eller Yonisteam) hukar sig kvinnan med bar underkropp över hett vatten, med eller utan örter i. För att ångan ska koncentreras till underlivet sveper man in sig i en filt från midjan och neråt, så att det blir som ett litet bastutält.

ANNONS

Entusiasterna hävdar att snippsaunan är bra för allt från PMS och mängder av olika underlivsbesvär till ökad lust och fertilitet. Ångbadet uppges också rengöra vulvan på djupet.

– Det finns ingen forskning som visar att snippsauna skulle bota ​något, eller vilka positiva eller negativa effekter det har. Ångan stannar kvar på huden, som blir varm och fuktig, ​vilket man kan tänka sig ger risker för en sämre balans i huden, säger Christina Rydberg.

Aldrig tvål och kemikalier

En sämre balans kan i värsta fall bidra till uttorkning, med sprickor och ​eventuellt klåda och irritation som följd.

– Huden i underlivet är skör. Den gynnas inte av en fuktig miljö – och definitivt inte av överdrivna hygienvanor, säger Christina Rydberg och förklarar:

– Tvål och andra uttorkande produkter, ​liksom mycket tvättande med vatten, tar bort det egna talgets skyddande effekt och orsakar ​en torrhet i huden. Det kan leda till irritationer som gör det lättare för bakterier och svampar att få fäste. Även örter, hur naturliga de än är, kan orsaka allergier, precis som kemikalier. Varmt vatten torkar också ut – tänk på hur snabbt fingrarna blir skrynkliga när man diskar eller badar.

Christina Rydbergs råd till kvinnor som vill ta hand om sitt underliv är att strunta helt i tvål och enbart använda olja.

ANNONS

– Den som har problem kan gärna komplettera med en fet, parfymfri salva med så få ingredienser som möjligt, morgon och kväll. Det kan även skydda inför och efter bad, till exempel. Tvätta aldrig inuti slidan. Den rengör sig själv, genom att blida ett sekret med många komponenter som motverkar infektioner, säger hon.

Skönt med värme

Tillbaka till snippsaunan. För även om den inte botar några åkommor så skulle ​värme kunna bidra till välmående, enligt Christina Rydberg.

– För den som är nyfiken på att prova är den största hälsovinsten kanske att sitta ner en stund och bara få slappna av i värmen, ​liksom SPA-bad i allmänhet. Vila och avslappning gör gott, säger Christina Rydberg.

ANNONS