Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Snökaoset drar in över Halland

De stora snömängderna ställer till det på många håll i Halland. En bil har kört av vägen på länsväg 612 och Eon har höjt sin beredskap i länet. Hallandstrafiken har gått upp i stabsläge med anledning av snökaoset.

Södra Halland har varit relativt förskonat från trafikproblem under tisdagsförmiddagen. Det blev dock stopp i trafiken på E6 under morgonen, med början vid trafikplats Östra Karup. Enligt Trafikverket ska ett flertal lastbilar ha problem med att ta problem att ta sig upp för Hallandsås och står illa till.

– Vägen är avstängd och beräknas vara det till klockan 10, så det är förhoppningsvis inget som ska påverka hela dagen, Felicia Danielsson kommunikatör på Trafikverket som säger att det annars är lugnt i trafiken i södra Halland.

Strax innan klockan tio på förmiddagen ska en personbil ha kört av vägen på länsväg 612, vid hästgården i Holm. Bilisten ska enligt polisen ha klarat sig utan fysiska skador.

Även i norra Halland har man påverkats av snöovädret. Där har två bilar frontalkrockat på länsväg 845 i höjd med Åskloster.

– Det är två bilar som fått sladd och krockat med varandra, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Bilarna ska ha framförts i låg hastighet och inga allvarliga personskador har rapporterats.

Problem med buss och tåg

Vid halv nio-tiden körde en buss av vägen på väg 153 utanför Rolfstorp, i Varbergs kommun. En person fick föras till sjukhus. Bussen ska ha varit nära att välta, men klarade sig.

– Det är en person avfärd till sjukhus med ambulans. En passagerare som hade lite ont i huvudet, säger Thomas Fuxborg.

Vid tiotiden meddelade räddningstjänsten att passagerare slussades över till en ersättningsbuss.

Ett par Pågatåg mellan Helsingborg och Halmstad, samt ett par Västtåg mellan Varberg och Göteborg, har ställts in. Det har dock inte berott på väderläget, utan har skett på grund av spårfel respektive planeringstekniska skäl.

Hallandstrafiken har dock gått upp i stabsläge med anledning av snökaoset.

– Vi har lite problem i busstrafiken och då framför allt regiontrafiken. Inget är inställd, men det är en hel del förseningar. Vi har gått upp i stabsläge och bevakar vad som sker med vädret, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikations- och marknadschef på Hallandstrafiken.

Man kommer få räkna med förseningar i busstrafiken under tiden som det är problematiskt väder. Än så länge är inte tågtrafiken påverkad, men det kan ändras snabbt.

– Banorna måste vara rena, vi tar inga risker. Om snön lägger sig i drivor på rälsen så kan det vara risk för att man får ställa in trafik. Men vi går ut rent allmänt också och säger att om till exempel ska ner till Kastrup så måste man vara ute i god tid under de här omständigheterna, säger Yasmine Möllerström Henstam.

El och sophämtning kan påverkas

Energibolaget Eon har höjt sin beredskap i länet till följd av att SMHI har varnat för kraftigt snöfall och vind. Lågtrycket som kommer passera över södra Sverige under onsdagen och torsdagen förväntas orsaka kraftigt snöfall. 20-30 centimeter snö förväntas falla under perioden, något som kan ge upphov till trafikproblem och strömavbrott.

– Vi har förstärkt beredskapen både för fältpersonal och i driftcentralen och följer väderläget noga, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon, i ett pressmeddelande.

Hos Halmstad energi och miljö, Hem, som står för leveransen av el inne i Halmstad är läget ganska lugnt än så länge. Man har ingen större oro för att varken elförsörjningen eller fjärrvärmen ska påverkas.

– 97 procent av våra ledningar är nedgrävda, så vi blir inte så påverkade, men vi har alltid en stående beredskap och är förberedda om det skulle vara något, säger Anders Bredfell, kommunikationschef på Hem.

Den delen av Hems verksamhet som kan komma att påverkas är sophämtningen.

– Det blir ju väsentligt mycket jobbigare och tuffare, så det är möjligtvis så att det kan bli lite förseningar, men mer än så vet vi inte i nuläget, säger Anders Bredfell.

SMHI har även utfärdat en gul varning för kuling över Kattegatt under onsdagen. Vindar på 14-17 meter per sekund väntas, något som kan ställa till problem för fritidsbåtar och mindre yrkesfartyg.

Halmstads kommun meddelar att isbanan på Strömvallen i Oskarström är stängd tills vidare på grund av det kraftiga snöfallet.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!