Smittspridningen minskar – men ändå risk för ny topp

Folkhälsomyndigheten spår en topp av covid-19 i mitten av maj men i Halland går utvecklingen än så länge åt rätt håll. Även vaccineringen med fjärde dosen som tidigare gått långsamt verkar nu komma i gång enligt regionen. Samtidigt flaggas det för fler doser efter sommaren.

ANNONS
|

De senaste månaderna har kurvan följt samma mönster, andelen positiva provsvar fortsätter långsamt att sjunka. Hur många fall per vecka som upptäcks är egentligen inte relevant eftersom provtagningen är begränsad, andel positiva provsvar bland testerna som görs är det närmaste vi har på en beskrivning av läget. Förra veckan var det 13,6 procent, långt från de toppnoteringar på över hälften under början av året men fortfarande en hög siffra.

Sandra Samuelsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Halland, konstaterar att det går åt rätt håll men att smittspridningen i samhället fortfarande är påtaglig.

– Vi har fortfarande samma antal inlagda som vi haft de senaste veckorna. Covid finns definitivt fortfarande men i något lägre nivå än för några veckor sedan, säger hon.

ANNONS

Enligt den senaste uppdateringen vårdades tio personer på Hallands sjukhus på grund av covid-19 i början av veckan, ingen av dem på intensivvårdsavdelning.

Flaggar för ny smittopp

Folkhälsomyndigheten spår att det kan vända och har presenterat ett scenario med en ny topp i smittspridningen i mitten av maj. Man räknar med att det naturliga skyddet bland de som insjuknade under förra toppen nu börjar avta och att fler blir mottagliga för viruset igen. Sandra Samuelsson poängterar att det handlar om just ett scenario och inte en prognos.

– Vi ser inte någon ökning i Halland i nuläget, säger hon.

Stora delar av befolkningen i Halland är vaccinerade, över 87 procent har fått två doser. Intresset för att fylla på med en tredje dos och även en fjärde för vissa grupper är dock inte lika stort.

– Det är klart att vi är sämre rustade vid en ny topp jämfört med om alla var vaccinerade, men Halland sticker inte ut jämfört med resten av landet. Det är ett svalare intresse för både den tredje och fjärde dosen, säger Sandra Samuelsson.

Men även det går åt rätt håll. Sedan förra veckan då regionen skickade ut sms och brev med påminnelse till de som är aktuella för fjärde dosen har man märkt att fler bokat in sig.

ANNONS

Nu är 36 procent av hallänningarna i åldrarna 65–79 år vaccinerade med fyra doser jämfört med 28 procent förra veckan. Bland 80-plussare har 68 procent tagit fyra doser.

Vaccinationscentralerna förlängs

En annan åtgärd för att skynda på påfyllnadsvaccinering är beslutet att låta tre av regionens fyra vaccinationscentraler fortsätta hålla öppet i maj i stället för att stänga i slutet av april. Till skillnad från vårdcentralerna är det där möjligt med drop in-vaccinering.

– Det är populärt, ungefär 20 procent av de som vi vaccinerar nu kommer på drop in, säger Bibi Estev

Folkhälsomyndigheten har även flaggat för att det kan bli aktuellt med ytterligare vaccindoser, åtminstone för vissa grupper. Regionen ligger i startgroparna för att planera vaccinationer under hösten men väntar på besked från Folkhälsomyndigheten.

– Det är stor sannolikhet att vi behöver fylla på igen efter sommaren inför nästa vintersäsong, säger Sandra Samuelsson.

Sen influensasäsong

Samtidigt som coronapandemin alltså fortfarande är långt från över har den vanliga säsongsinfluensan tagit ny fart. Toppen kommer ovanligt sent i säsongen men även det verkar hänga ihop med pandemin. Eftersom influensan i stort sett under pandemins första år var det svårt att ta fram ett effektivt vaccin.

– Det fortsätter att öka denna veckan jämfört med förra men det är fortfarande relativt låga nivåer jämfört med tidigare influensasäsonger. Det är ovanligt att det är så här sent, säger Sandra Samuelsson.

ANNONS
ANNONS