Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fortsatt minskad smittspridning i Halland under vecka 16. Bild: Region Halland
Fortsatt minskad smittspridning i Halland under vecka 16. Bild: Region Halland

Smittspridningen i Halland nere på näst lägsta nivån i år

Den hittills lägsta siffran över smittspridningen i Halland i år rapporterades vecka fem, med 1 021 nya konstaterade coronafall. Nu är siffran nere och nosar på lägstanivån från 2021 – och smittan har minskat för fjärde veckan i rad.

Vecka 16 bekräftades 1 051 personer i Halland smittade med covid-19, en minskning för fjärde veckan i rad. Men det har också gjorts färre provtagningar. Drygt 11 300 personer testade sig förra veckan, jämfört med knappt 12 900 veckan innan. De positiva svaren har däremot procentuellt sett minskat – från tolv till drygt tio procent.

– Det är absolut en positiv trend. Vi får ändå vara glada att det går åt rätt håll, men det finns fortfarande en hög risk att smittas, säger Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland.

Antalet inlagda covidpatienter på Hallands sjukhus är näst intill oförändrat. På måndagsmorgonen vårdades fortfarande 50 personer med covid-19, varav sex av dem på intensivvårdsavdelningen.

– Vi ser att antal inneliggande på sjukhus inte har minskat. Där behöver vi också se en minskning för att det inte ska få några negativa effekter. Därför måste vi fortsätta så att vi ser effekter snart.

Så den minskade smittspridningen innebär inte att vi snart kan förvänta oss lokala restriktionslättnader?

– Än så länge har det inte diskuterats. Men ju snabbare vi kommer ner i smitta och mindre beläggning på sjukhusen, desto närmare kommer vi lättnader, säger Johanna Wiechel-Steier.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här