Smittskyddssjuksköterskans tips inför skolstarten

Nästa vecka kommer eleverna tillbaka till skolorna. Samtidigt rapporteras det om att en stor del av de som testar positivt för covid-19 just nu är ungdomar. Smittskyddssjuksköterskan Karin Holmgren tipsar om vad som är viktigt att tänka på inför skolstarten.

ANNONS
|

Från och med måndagen den 17 augusti börjar Hallands skolor fyllas av elever igen. Klasskompisar kommer träffas för första gången efter sommarlovet, är det då okej att hälsa med en kram?

– Nej, det tycker vi att man ska låta bli att göra fortsättningsvis också och hålla lite avstånd, säger smittskyddssjuksköterska Karin Holmgren.

Att det finns risk för smittspridning när läsåret kommer igång är inte unikt för 2020. Generellt brukar virus och infektioner spridas när skolorna drar igång igen, särskilt under de tre första veckorna.

– Det brukar röra sig om olika förkylningsvirus men nu när corona finns måste vi tänka lite annorlunda. Kanske särskilt de tre första veckorna måste vi vara extra, extra noga med att upprätthålla de rekommendationer som finns, säger Karin Holmgren.

ANNONS
Karin Holmgren är sjuksköterska inom smittskydd Halland.
Karin Holmgren är smittskyddssjuksköterska inom Region Halland. Hon tipsar föräldrar om att vara extra uppmärksamma på sina barns mående när skolan drar igång igen. Bild: Jari Välitalo

Tips till barn och föräldrar

Smittskyddssjuksköterskans främsta tips till föräldrar med barn i skolan är att ta del av informationen som skolan ger ut och diskutera den med sina barn. Hon poängterar också att det är extra viktigt att vara uppmärksam på barnens mående.

– Uppmärksamma en sådan sak som att de lättare blir förkylda. Men det kan också finnas en oro för vad covid-19 skulle innebära för barnet själv eller personer i barnets närhet. Att utgöra ett stöd för barnet helt enkelt, säger hon.

För barn och ungdomars del är det viktigt att ta sig hem direkt om man blir sjuk medan man är i skolan. Tipsen om att hosta eller nysa i armvecket och tvätta händerna är inte nya, men fortfarande lika viktiga säger Karin Holmgren.

– Virusen är inte målsökande robotar utan de förflyttar sig genom att vi hostar och nyser eller med hjälp av våra händer. Så tvätta händerna ofta och noga och försöka låta bli att ta sig i ansiktet är ett bra tips.

Barn blir sällan allvarligt sjuka – men kan sprida smittan vidare

De allra flesta barn som bli smittade av covid-19 blir bara lindrigt sjuka och dessutom smittar de inte varandra i någon större utsträckning. När barn fått coronaviruset har de ofta blivit smittade av en vuxen berättar Karin Holmgren.

ANNONS

– Det är klart att om det är trångt och mycket folk kan barn smitta varandra och sen smitta vidare inom sin egen familj och bidra till en samhällsspridning. Det är på så sätt det kan nå de personer som faktiskt riskerar att bli allvarligt sjuka.

I videoklippet ovan berättar Karin Holmgren mer om vad som är viktigt att tänka på inför skolstarten.

LÄS MER:Mest unga bland nya coronafall

LÄS MER:Lagom-kampanj ska få unga att ta coronaansvar

ANNONS