Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
När Region Halland i mars månad höll presskonferens om Hallands första fall av coronasmitta presenterades Maria Löfgren som ny smittskyddsläkare. Nu efterträds hon av infektionsläkaren  Maria Ryberg Mo (till höger i bild) som tillträder den 1 september. Bild: Jari Välitalo/Arkiv
När Region Halland i mars månad höll presskonferens om Hallands första fall av coronasmitta presenterades Maria Löfgren som ny smittskyddsläkare. Nu efterträds hon av infektionsläkaren Maria Ryberg Mo (till höger i bild) som tillträder den 1 september. Bild: Jari Välitalo/Arkiv

Smittskyddsläkare Maria Löfgren drar sig tillbaka

När Halland i mars fick sina första fall av covid-19 trädde Maria Löfgren in som huvudansvarig smittskyddsläkare i Region Halland. Nu väljer hon att återgå till sin tidigare tjänst som biträdande och ersätts 1 september av en annan Maria.

– Det har hela tiden varit min tanke att bara ta huvudansvaret under en avgränsad tid, tills regionen hunnit rekrytera en ny smittskyddsläkare, säger Maria Löfgren.

Jobbet som smittskyddsläkare har förmodligen aldrig varit så uppmärksammat som nu i coronatider. Bara i Hallandsposten har Maria Löfgren citerats ett 30-tal gånger sedan hon tillträdde den 9 mars.

– Men det handlar inte om att det varit för hård press, utan om att jag som biträdande smittskyddsläkare har en delad tjänst och även arbetar kliniskt på infektionskliniken. Det är det jag vill fortsätta med, säger hon.

Maria Löfgren ersatte i mars Anders Enocksson, som i sin tur hade ersatt Mats Erntell ett och ett halvt år tidigare. Erntell var å andra sidan Hallands smittskyddsläkare i hela 13 år.

På regionstyrelsens möte på onsdagen beslutades att utse Maria Ryberg Mo till ny ordinarie smittskyddsläkare i Region Halland, med start den 1 september. Ryberg Mo arbetar idag som överläkare på infektionsmottagningen på Hallands sjukhus, där hon varit anställd sedan 2003.

– Under våren har vi verkligen fått anledning att pröva vår smittskyddsenhet. Därför känns det extra bra att vi nu är klara med den här rekryteringen inför hösten, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

I uppdraget som smittskyddsläkare ingår att planera, organisera och leda smittskyddsarbetet inom regionen och att samverka med övriga halländska aktörer.

– Maria Ryberg Mos erfarenhet är en bra grund för fortsatt kontinuitet i Region Hallands smittskyddsarbete, konstaterar Mikaela Waltersson.

Fler nyheter om Halland hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här