Smittskydd rekommenderar utökad distansundervisning

Just nu är de halländska skoleleverna sportlovslediga men någon återgång till undervisning på plats på måndag är inte lämpligt enligt Smittskydd Halland. Därför ställer skolorna i södra Halland om till endast distansundervisning nästa vecka.

ANNONS
|

Elever på Hallands högstadie- och gymnasieskolor har under vårterminen undervisats delvis på distans. På många skolor har klasserna turats om att vara på skolan och studera hemifrån.

Med anledning av att smittspridningen av coivd-19 i Halland är fortsatt hög rekommenderar nu Smittskydd Halland skolorna att inleda med en veckas distansundervisning direkt efter sportlovet. Därefter bör skolorna vara beredda på att fortsätta med delvis distansundervisning till och med veckan efter påsklovet.

”Med anledning av detta är smittskyddets bedömning att det i nuläget inte är lämpligt att ytterligare öka närundervisningen för högstadie- och gymnasieskolorna”, skriver Region Hallands kommunikationsdirektör Johanna Wiechel-Steier i ett pressmeddelande.

ANNONS

I pressmeddelandet framgår att det kan göras undantag för exempelvis särskolan och andra fall där distansundervisning inte bedöms vara lämpligt.

”Smittspridningen av covid-19 är fortsatt hög i Halland och vi ser nu ett oroväckande trendbrott som inger misstanke om att smittspridningen åter är på väg att öka. I kombination med de muterade virusstammar med högre smittsamhet som cirkulerar är detta mycket bekymmersamt”, skriver Johanna Wiechel-Steier.

Halmstad ställer om

Halmstads kommun har tidigare haft planer på att successivt återgå till mer undervisning på plats och att högstadieeleverna skulle vara tillbaka på skolorna den 22 mars. Men efter dagens besked skrotas den planen och i stället följer skolorna i Halmstad rekommendationen om fortsatt distansundervisning.

– Det senaste beskedet är att det inte längre är att rekommendera och därför har det gjorts en ny bedömning och då följer vi givetvis den, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef för barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Det innebär att högstadie- och gymnasieeleverna i Halmstad kommer studera enbart på distans under nästa vecka. Därefter kommer det återgå till att årskurserna växlar mellan distans- och närundervisning. Smittskydd Halland uppmanar till att ha en beredskap att fortsätta med växelvis distansundervisning till och med veckan efter påsklovet. Pauline Broholm Lindberg meddelar att man kommer följa läget och göra nya bedömningar löpande.

ANNONS

– Vi måste ha en beredskap på att det kan pågå tills dess och givetvis har vi en sådan beredskap. Vi kommer följa smittläget noga under hela den här perioden, säger hon.

Nu är eleverna lediga, hur säkerställer ni att de blir informerade och vet vad som gäller på måndag?

– Nu går vi ut med information till alla rektorer, skolpersonal och alla vårdnadshavare via de kanaler som vi brukar kommunicera genom. Det har fungerat väldigt väl så här långt så jag har goda förhoppningar om att det når fram.

Självklart beslut i Hylte

Ulf Nilsson som är barn- och ungdomschef i Hylte kommun berättar att det är en självklarhet att följa smittskyddets rekommendation. På måndag är det distansundervisning som gäller för högstadieeleverna i Hylte och därefter kommer man återgå till att växelvis ha en av tre årskurser på plats i skolan.

– Vi hittar inte på några egna sanningar utan vi gör som smittskydd säger, berättar Ulf Nilsson och fortsätter:

– Sedan kommer vi ha en årskurs i taget på plats, så har vi rullat sedan terminsstarten. Tanken var att titta vidare på det men efter dessa rekommendationer ska vi inte öka utan vi behåller en tredjedel på plats och två tredjedelar hemma.

ANNONS

Laholm ger samma besked

Även Laholms kommun är det distansundervisning som gäller fullt ut under nästa vecka innan man återgår till samma upplägg som tidigare med växelvis fjärr- och distansundervisning.

– Baserat på smittskyddsläkarens rekommendation har huvudmannen beslutat att bedriva fjärrundervisning under vecka 9 och från och med vecka 10 går vi tillbaka till den tidigare beslutade planen. Den gällde förut till vecka 13 men nu förlänger vi den planen till och med vecka 15, det vill säga en vecka efter påsklovet, säger Andreas Meimermondt, kultur och utvecklingschef i Laholms kommun.

De fristående skolorna i regionen har under pandemin följt de kommunala skolornas linje.

– Jag har sett till att de har fått samma information som vi och de vet att vi kommer att följa det, säger Pauline Broholm Lindberg.

ANNONS