Antalet nya covidfall i Halland fortsätter att sjunka och är nu det lägsta sedan i höstas. Nu börjar också lättnaden att märkas på sjukhusen och sjukhuschef Carolina Samuelsson hoppas att man inom någon vecka ska kunna gå upp i operationskapacitet igen. ”Men smittan är inte borta”, påminner hon.
Antalet nya covidfall i Halland fortsätter att sjunka och är nu det lägsta sedan i höstas. Nu börjar också lättnaden att märkas på sjukhusen och sjukhuschef Carolina Samuelsson hoppas att man inom någon vecka ska kunna gå upp i operationskapacitet igen. ”Men smittan är inte borta”, påminner hon. Bild: Region Halland och Ciprian Gorga

Smittläget i Halland ljusare än på länge

Smittläget i Halland är nu ljusare än på mycket länge. Det visar Region Hallands senaste statistik. Förra veckans 838 nya covidfall är det lägsta antalet sedan i höstas. Den positiva bilden förstärks av att även sjukhusen märker en lättnad och planerar för att kunna återuppta vård och operationer som fått stå tillbaka.

ANNONS
|

– Smittan är ju inte borta, men vi planerar för att kunna trycka på knappen och återgå till ett mer normalt läge på IVA. Den bästa nyheten hade varit om smittläget stabiliserat sig i alla regioner. Tills vi är där så behöver vi hjälpa andra och ta emot patienter från andra län, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

838 nya covidfall på en vecka kan låta mycket, men ska då jämföras med mars månad då antalet låg runt 2 000 flera veckor i rad. Halland har visserligen även legat högt när det gäller antalet personer som testar sig för covid-19, vilket påverkar hur många nya fall upptäcks, men även andelen testade som får ett positivt provsvar har nu sjunkit rejält.

ANNONS

Kring årsskiftet fick 21,5 procent, det vill säga mer än var femte testad, ett positivt svar. Förra veckan var andelen nere i 7,9 procent, vilket är den lägsta siffran sedan mitten av oktober förra året.

Andelen som får ett positivt provsvar (den oreanga linjen) har sjunkit rejält de senaste veckorna och är nu nere på samma nivå som i oktober förra året. De blå staplarna visar antal covidprover per vecka och de röda antalet konstaterade fall.
Andelen som får ett positivt provsvar (den oreanga linjen) har sjunkit rejält de senaste veckorna och är nu nere på samma nivå som i oktober förra året. De blå staplarna visar antal covidprover per vecka och de röda antalet konstaterade fall. Bild: Region Halland

Tvingats dra ner på operationer

Länge var Halland den region som hade mest smitta i landet och är fortfarande det län som haft näst flest covidfall i förhållande till sin folkmängd (efter Gävleborg). De senaste fem veckorna har dock antalet sjunkit successivt, från 2 159 i vecka 12 till förra veckans 838.

Läs mer: Halland fortsätter ha mest smitta i landet

Problemet den senaste tiden har varit att minskningen inte märkts på Hallands sjukhus. Antalet som behövt sjukhusvårdas för svår covid-19 har varit så högt att sjukhusen i Halmstad och Varberg tvingats stänga åtta av 24 operationssalar för att frigöra personal till intensivvården. Det har i sin tur inneburit att hundratals operationer behövt skjutas fram.

Läs även: Ljusningen i smittläget märks inte på sjukhuset

Lättnad även på sjukhusen

Först nu visar siffrorna även på en lättnad på sjukhusen. Förra måndagen var 50 personer med covid-19 inlagda, varav sex på intensivvårdsavdelningen. Idag (3 maj) är antalet nere på 28, men det är fortfarande sex personer som vårdas på IVA.

ANNONS

– Hade vi bara halländska IVA-patienter så hade vi klarat oss med vår vanliga kapacitet, men nu är vi inte där. Vi hoppas kunna gå upp i operationskapacitet snart. Det blir inte imorgon, men jag hoppas att det kan ske inom en vecka. Det behövs också lite ställtid för att kunna kontakta patienter, säger Carolina Samuelsson.

ANNONS