Covidsmittan bland yngre ovaccinerade i Halland fortsätter att öka, främst i samband med fester och semesterresor, men kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier säger att man ännu ser någon anledning att göra en riktad insats mot de unga.
Covidsmittan bland yngre ovaccinerade i Halland fortsätter att öka, främst i samband med fester och semesterresor, men kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier säger att man ännu ser någon anledning att göra en riktad insats mot de unga. Bild: Christine Olsson/TT och Jari Välitalo

Smittan fortsätter öka bland ovaccinerade

Covidsmittan ökar bland yngre ovaccinerade, men regionen ser ännu ingen anledning att göra en riktad insats för att få fler att vaccinera sig.
– Bokningarna rullar ändå på bra, även om de yngre inte varit lika snabba med att boka, säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier.

ANNONS
|

Förrförra veckan stannade ökningen av antalet nya covidfall i Halland upp, men siffrorna från förra veckan visar att den åter fått fart. 158 fall har nu blivit 188, vilket kan jämföras med att de i slutet av juni var nere på 51. Å andra sidan är antalet fortfarande långt ifrån vårens siffror, som då kunde landa på 2 000 fall på en vecka.

– Det är fortsatt låg ålder på de nya fallen och smittan främst sprids i samband med semesterresor och fester, säger Johanna Wiechel Steier.

I våras var antalet nya fall i Halland uppe i över 2 000 per vecka, men i takt med att fler vaccinerat sig har de sjunkit snabbt. Nu märks en ny ökning, även om det fortfarande handlar om låga tal.
I våras var antalet nya fall i Halland uppe i över 2 000 per vecka, men i takt med att fler vaccinerat sig har de sjunkit snabbt. Nu märks en ny ökning, även om det fortfarande handlar om låga tal. Bild: Region Halland

Få fullvaccinerade bland yngre

Statistiken över antal och andel vaccinerade i Halland visar också att de yngre åldersgrupperna inte visar samma vaccinationsvilja som de äldre. Bland hallänningar i åldern 18-29 år ha nu 65 procent tagit en första spruta och 12,5 procent är fullvaccinerade.

ANNONS

I åldersgruppen 30-39 år är motsvarande siffror 72 respektive 18 procent. Störst andel vaccinerade återfinns i åldersgrupperna 70-79 och 80-89 år, där över 95 procent tagit första dosen och nästan lika många den andra.

Vaccinationsviljan i Halland har varit hög, men de yngre åldersgrupperna, 18-29 år och 30-39 år, släpar efter. Bara 12,5 procent av 18-29-åringarna är fullvaccinerade.
Vaccinationsviljan i Halland har varit hög, men de yngre åldersgrupperna, 18-29 år och 30-39 år, släpar efter. Bara 12,5 procent av 18-29-åringarna är fullvaccinerade. Bild: Folkhälsomyndigheten

– De yngre bokar vaccinationstid under mer utdragen tid, men vi ser inte att vi behöver göra någon riktad insats ännu, utöver det vi redan erbjuder vad gäller information, säger Johanna Wiechel Steier.

Fler testar sig igen

Även antalet genomförda covidtester ökar igen. I mitten av juli var de nere i 2 800, men hade i förra veckan ökat till 4 100. Som mest under våren genomfördes dock över 16 000 tester i veckan.

– Vi har gjort en viss neddragning på provtagningsplatserna, men det finns gott om tider och platser att välja på för den som behöver provta sig, säger Johanna Wiechel Steier.

ANNONS