Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SMHI varnar för vind - ”Ni kommer att känna det”

Det är dags att plocka in lösa föremål och göra sig redo för fallande träd som kan ställa till det i trafiken. SMHI har gick under onsdagen ut med en gul varning för de vind(och kanske storm)byar som drar in under torsdagen och Trafikverket har beslutat att stänga ett antal tågsträckor.
Nu har SMHI gått ut med ytterligare en varning - den här gången gällande översvämningar.

Torsdagens blåsiga väder gör att vattenståndet stiger vilket kan orsaka lokala översvämningar eller skador längs kusten. SMHI:s gula varning gäller från klockan 14 till klockan 21 och sträcker sig från Falkenberg till Malmö.

Vattenståndet stiger kortvarigt till 80-100 centimeter enligt SMHI, vilket motsvarar cirka 70-95 centimeter över årets medelvattenstånd.

Risk för översvämningar

På frågan hur stigningen påverkar allmänheten radar SMHI upp en rad möjliga scenarion:

Det är risk att lågt liggande kajer, bryggor, vägar eller byggnader översvämmas.

Den segelfria höjden under broar minskar, och förtöjda båtar eller fartyg kan skadas. Samt att känsliga kuststräckor kan utsättas för erosionsskador.

Tåg stoppas

Med anledning av de kraftiga vindarna har Trafikverket beslutat att stänga tre tågsträckor i södra Sverige. Från och med klockan 12 på torsdag kommer inga tåg trafikera sträckan Halmstad - Värnamo under ett dygn. Även tågen mellan Ystad - Simrishamn och Helsingborg - Teckomatorp stoppas.

Man räknar också med att vädret kommer påverka vägtrafiken.

– Risken än att träd blåser omkull eller att andra föremål hamnar på vägarna. Under fredagsmorgonen är det även risk för ishalka eftersom temperaturen sjunker. Var som trafikant uppmärksam och anpassa hastigheten utifrån rådande väderförhållanden, säger Annika Canaki, avdelningschef för underhåll på Trafikverket i region syd.

Kan bli stormstyrkor i vindbyarna

Meteorologen Max Schildt berättar att lågtrycket som väntar drar in med sitt centrum över ”det norska huvudet” och vidare mot östra Svealand,

– Och under tiden kommer det bli rejält blåsigt i södra Sverige.

Det väntas börja blåsa på under natten mot torsdagen. SMHI varnar sedan för hårda vindbyar med styrkor på 14-20 meter per sekund. Enligt meteorologen kan det till och med bli stormbyar med styrkor på 25-27 meter per sekund.

– Västkusten kommer att vara extra utsatt. Ni kommer att känna av det.

Varningen gäller bara vind, men det kan också komma en del nederbörd i form av regn.

För en ”vanlig människa” innebär varningen att det kan vara lämpligt att ta in lösa föremål.

– Det gäller också tillfälliga konstruktioner som vi kallar det, vilket kan vara typ byggställningar. Luftburna elledningar kan också drabbas av ovädret. Träd kan falla ner över vägar vilket gör att trafiken påverkas och det finns risk att kollektivtrafiken blir försenad. I trafiken är det främst höga fordon, som har lite mer vindspann, som kan få det svårt, säger Max Schildt.

Framåt torsdagseftermiddagen kommer vinden att avta och fredagen kan bjuda på sol under förmiddagen.

– Det kommer att molna till under dagen, men kanske kommer det att kunna spricka upp tillfälligt även under eftermiddagen.

Blickar vi fram till lördag får vi göra oss redo för rond två. Då kommer ett nytt nederbördsområde. Denna gången drabbar det hela Sverige.

– För er del blir det mest regn, men för övriga landet blir det snö.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!