Ta det försiktigt när du är ute och promenerar. Här har en björk fallit omkull i anslutning till Prins Bertils stig vid Västra stranden i Halmstad.
Ta det försiktigt när du är ute och promenerar. Här har en björk fallit omkull i anslutning till Prins Bertils stig vid Västra stranden i Halmstad. Bild: Mattias Karlsson

SMHI varnar för kraftiga vindbyar i Halland

SMHI utfärdade en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i Halland under torsdag morgon och förmiddag. Även i eftermiddag och i helgen kan det bli blåsigt i länet.

ANNONS
|

Det var rejäl blåst i Halland under natten och morgonen. SMHI utfärdade en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar i länet.

– Det är framför allt under morgonen men jag kan tänka mig att det kan vara de här kraftigaste vindarna, som ligger på 21-23 meter per sekund, även en bit under förmiddagen, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI och fortsätter:

– Det är ett långsamt avtagande så man kommer nog uppleva det som fortsatt blåsigt under eftermiddagen också.

Lösa föremål kan blåsa iväg

Klass 1-varningen innebär vindbyar från 21-24 meter per sekund, berättar hon.

– Effekten av sånt här väder kan innebära att det är exempelvis grenar och träd som knäcks. Högre fordon, som lastbilar, kan få problem i den här blåsten. Och har man lösa föremål så kan de blåsa iväg, säger Sandra Fyrstedt.

ANNONS

Enligt meteorologen är det inte bara Halland som är drabbat av det blåsiga vädret.

– På många ställen i Götaland, Svealand och även upp över sydligaste Norrland har det blåst under natten och det har fortsatt här under morgonen. Jag har hört att det är mycket problem med nedfallna träd och strömavbrott på flera håll i landet, säger hon och förklarar att det är ett ganska omfattande lågtryck som är orsaken.

– Det här lågtrycket gör att det är blåsigt i den södra halvan av landet samtidigt som det ger snöfall upp över norra halvan av landet. Där kommer man få ganska mycket snö här under dagen.

Mer blåst väntar

För Hallands del finns mer blåst i prognosen för de närmaste dagarna. Efter att ha lugnat ned sig under fredagen återkommer vinden till helgen.

– Som det ser ut nu kan jag inte se att det kommer vara på varningsnivå men även lördagen och söndagen kommer upplevas som blåsiga, säger Sandra Fyrstedt.

LÄS MER:25 år sedan snösmockan – nu nära nya värmerekord

LÄS MER:Nu har hösten kommit till Halland

ANNONS