Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Arkivbild. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

SMHI varnar för kraftiga vindar och tåg ställs in

SMHI har utfärdat en klass 2-varning och Trafikverket stoppar tågtrafik med anledning av det oväder som drar in över Halland.

– Vi har en klass 2 varning utfärdad för länet som gäller från eftermiddagen fram till natten mot måndag, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Det väntas blåsa en syd- eller sydvästlig vind med stormbyar på 25 till 27 meter per sekund i den norra delen av länet.

– I den södra delen handlar det om mycket hårda vindbyar på 21 till 24 meter per sekund. Så det är riktigt blåsigt väder som väntas i kombination med regn, säger Lisa Frost.

Lokalt kan det komma inslag av åska och regnet kommer liksom vinden mattas av under natten mot måndag.

Vad ska allmänheten tänka på?

– Det är ju en klass 2-varning så om man kan hålla sig inomhus så är det bra. Det finns risk för skador på byggnader, kringflygande föremål och större skador på skog så det kan vara bra att hålla sig inne om det går, säger Lisa Frost.

Strömavbrott i Väröbackaområdet

Trafikverket har under dagen fått in rapporter om nedfallna träd på flera vägar i Halland och strax före klockan 12.00 meddelade Ellevio att över 600 kunder i Väröbackaområdet var utan ström. En timme senare var drygt 300 kunder drabbade. Elbolaget skriver på sin hemsida att man har fördubblat antalet montörer i beredskap under söndagen på grund av stormen.

Inställda tåg

Med anledning av ovädret så har Trafikverket beslutat att tågtrafiken mellan Varberg och Borås stängs av från klockan 10.00 på söndagen till klockan 14.00 på måndagen. Och från och med söndag kväll klockan 18.00 till måndag klockan 12.00 stoppas tågen mellan Halmstad och Värnamo.

Hallandstrafiken meddelar dock att alla deras bussar i länet ska köra som vanligt.

– Vi följer utvecklingen noga och har löpande kontakt med SMHI. Men vi har nu inga planer på att ställa in någon busstrafik i dag. Så länge det är säkert kommer bussarna att köra som planerat, säger Peter Gyllander, Hallandstrafikens presschef i ett pressmeddelande.

I Skåne kommer Öresundståg mellan Helsingborg och Ängelholm att stoppas från klockan 18.00 på söndagen till klockan 10.00 måndagen.

Enligt Thomas Johansson vid Trafikverkets presstjänst finns även beredskap för att stänga Öresundsbron vid behov.

– Det är inget som man planerar med det ligger i farozonen. Det är inte ovanligt att stänga Öresundsbron. Om det bli riktigt intensivt med vindar på 28 till 30 meter per sekund så kan man stänga tågtrafik också, men det är inte så vanligt, säger han.

Förklaring av SMHI:s varningsklasser

Varning klass 1 Innebär att det finns viss risk för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Varning klass 2 Gäller en väderutveckling som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Varning klass 3 Handlar om mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Källa: SMHI

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!