Brandflyget flög ovanför en skogsbrand utanför Knäred på torsdagen.
På torsdagseftermiddagen utbröt en skogsbrand utanför Knäred. Bild: Robert Lundberg

SMHI: Risk för skogsbrand i Halland

SMHI uppmärksammar om att det i finns en risk för skogsbrand i Halland. Under lördagen kommer risken vara som störst men sen avta enligt prognosen.

ANNONS
|

Efter en torr och varm vecka finns det just nu en risk för skogsbrand i hela Halland. SMHI utfärdar inte varningar för skogsbränder på samma sätt som inför exempelvis stormar, istället mäter man risken.

– Vi går ut om det finns en risk, en stor risk, mycket stor risk eller möjligt extremt stor risk för skogsbrand. Nu finns det en risk för skogsbrand i Halland, förklarar SMHI:s meteorolog Moa Hallberg.

Störst brandrisk på lördag

De faktorer som avgör brandrisken är antändningsrisken, som påverkas av hur torrt det är i marken, och den vindmässiga spridningsrisken.

Enligt prognosen kommer risken vara som störst på lördag och sen avta i samband med att en del regnskurar drar in. Till nästa vecka väntas ännu mer regn och lägre temperaturer.

ANNONS

– I veckan som kommer är det mer ostadigt väder med mer ihållande regn vilket säkert kommer göra att brandrisken avtar, säger Moa Hallberg.

Läs mer: Skogsbrand bröt ut utanför Knäred på torsdagseftermiddagen

Läs mer: Efter de onormalt höga temperaturerna – så blir vädret

ANNONS